Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A cselgáncs világbajnokság csak ürügy Putyin látogatásához

A cselgáncs világbajnokság csak ürügy Putyin látogatásához

Ma délután – alig fél év elteltével – ismét Budapestre látogat Vlagyimir Putyin. Az orosz elnöki vizit miatt a Terrorelhárítási Központ (TEK) részvételével napok óta komoly biztonsági előkészületek zajlanak a magyar fővárosban, a TEK emberei – amint azt vasárnap megírtuk – még az elnöki konvoj lehetséges útvonalán lévő lakóházakat is alaposan ellenőrizte.

Vlagyimir Putyin 2017 februárjában is Budapesten járt. Forrás: MTI/Kovács Tamás

 

,,A budapesti cselgáncs világbajnokság csak ürügy”

– mondta a Zoom.hu-nak Krekó Péter, akit Vlagyimir Putyin újabb budapesti útja előtt kérdeztünk. A Political Capital ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a kormány sportdiplomáciai ügyként akarja beállítani a látogatást, aminek valódi céljairól és eredményéről a közvélemény semmit sem fog megtudni. Szerinte ez jelenti a legnagyobb problémát a mai találkozóval kapcsolatban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban annyit árult el a látogatás részleteiről, hogy a hivatalosan a világbajnokság megnyitóra érkező orosz elnök Orbán Viktorral is megbeszélést folytat majd. A kétoldalú találkozón az orosz és magyar kormány több minisztere is részt vesz, köztük az orosz egészségügyi miniszter, aki egyúttal a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnöke is, ezért plenáris munkamegbeszélést is tartanak.

Putyin magyar kapcsolatai

A Medgyessy-kormány hivatalba lépése óta Oroszország szorossabb diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Magyarországgal, mint a rendszerváltozást követő években. A diplomáciában szokatlan megnyilvánulásai is voltak ennek az erősödő barátságnak. Ilyen volt, amikor 2003-ban Putyin a szentpétervári pulkovói repülőtérre a saját autójával vitte ki Medgyessy Pétert akkori kormányfőt, vagy amikor 2006-ban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök látta vendégül a rózsadombi villájában az orosz államfőt, aki fotósok előtt pózolt a Gyurcsány-család Totó nevű kutyájával.

Putyin Gyurcsánnyal is jól megértette magát. Fotó: Mark H. Milstein/Bloomberg via Getty Images

Putyin és Gyurcsány többször is találkozott egymással Oroszorszában a Déli-Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítése miatt. Nagy érdeklődést azonban az a talákozó váltott ki, amikor az orosz politikus 2009-ben szűkkörű vacsorán vendégül látta Gyurcsányt, miután a magyar kormányfő már lemondott a posztjáról.

„Egyértelmű, hogy az MSZP-kormányok idején is szoros volt Oroszországgal a kapcsolat”

– mondta Krekó Péter. Ugyanakkor kiemelte, a Krím félsziget megszállását követően, az uniós tagállamok közül csak Magyarország volt hajlandó fenntartani a korábbi joviális viszonyt. Szerinte az Orbán-kormányok a pragmatista közeledést meghaladva már ideológiai és politikai példaképként tekintettek az oroszországi politikára.

„Fontosnak mutatkozik a mostani Putyin-látogatás is, mert idén ez már a második alkalom, hogy Magyarországra érkezik” – folytatta Krekó, aki arra is emlékeztetett, 2014 óta már a hatodik alkalommal találkozik egymással a két politikus.

Mégsem lett belőlünk faltörő kos

A Political Capital vezetője szerint Putyin minden felszólalásának, vagy látogatásnak komoly politikai jelentősége van, mivel Oroszország újra pozicionálása és érdekeinek minél erősebb artikulálása is zajlik, ebben pedig az Orbán-kormány is többször szerepet vállalt. Emlékezetes volt, amikor az év eleji Putyin-látogatásról az orosz állami Sputnik News „Oroszország arra készül, hogy faltörő kosnak használja Magyarországot a szankciók ellen”címmel közölt cikket, amely arról szólt, hogy az uniós gazdasági szankciókat akár Magyarország szerepvállalásával is meg lehetne fúrni.

Azonban ez nem következett be, Magyarország nem kezdett el külön úton járni.

Krekó szerint azt is látni kell, hogy az orosz politika elsődleges célja, hogy az európai országok közül minél több partnet találjon magának, ezzel is legtimálva a Kreml politikáját.

Figyelnek egymásra. Fotó: Alexei DruzhininTASS via Getty Images

A Political Capital kutatásai szerint az oroszokhoz való kormányzati közeledésnek már vannak érezhető jelei:

jelenleg a magyarok 44 százaléka szimpatizál Valgyimir Putyinnal, míg 38 százaléka Angela Merkel német kancellár politikáját tartja támogatandónak.

A cég az Európára gyakorolt orosz befolyást is vizsgálja: egy felmérésében hamarosan közzé teszik a V4-ek sérülékenységi indexét, amelyből kiderül, hogy Magyarország – Szlovákia, Csehország és Lengyelország közül – jelenleg a legbefolyásolhatóbb ország. Ennek egyik jele a paksi bővítés is, amit sok szempotból krtizáltak jobb- és baloldalról is egyaránt, azonban a kormány elkötelezte magát, hogy a mintegy 12 milliárd eurós beruházás közel 80 százalékát orosz hitelből valósítja meg.

A Népszava arról írt korábban, hogy Putyin Debrecenbe is ellátogat, mert a Debreceni Egyetem díszpolgári címet adományoz az orosz politikusnak. A lap azt írta, hogy az intézmény indoklásából kiderül, Putyin díszpolgári címe az atomerőmű-építéssel függ össze: ,,mind a magyar kormányzat, mind az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II program megvalósításában” – írta az egyetem. Putyin végül – arra hivatkozva, hogy utazása elsődleges céljára, a budapesti judo világbajnokságra koncentrál – lemondta a debreceni látogatását.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábban azt közölte, hogy szakaszos és időszakos forgalomkorlátozások lesznek ma 11 óra és 20 óra között a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér és a Papp László Budapest Sportaréna közötti útvonalakon. A rendőrség vasárnaptól megállási tilalmat rendelt el ezen az útszakaszon, valamint elszállítja azokat a gépjárműveket, amelyek a megállási tilalommal érintett területeken parkolnak. Felhívták a figyelmet, hogy a forgalmirend-változások befolyásolják a tömegközlekedési eszközök menetrendjét és útvonalát is.

A TEK vasárnapi közleményében pedig azt írta, hogy a hatóságok a korlátozásokat csak a külföldi delegáció biztonságos mozgásához feltétlenül szükséges ideig tartják fenn. Hajdu János, a TEK főigazgatója hétfőn reggel 9 órától a szükséges ideig, de legkésőbb este fél 9-ig rendelte el a személy- és létesítménybiztosítási intézkedést a XIV. kerületre.

A korlátozások egyebek mellett a Hungária körúttól az Utász utcáig a Kerepesi útra, a Kerepesi úttól a Mogyoródi útig az Utász utcára, az Utász utcától a Hungária körútig a Mogyoródi útra, a Hungária körúttól a Szobránc közig a Stefánia útra, a Stefánia úttól a Dózsa György útig az Ifjúság útjára, a Papp László Budapest Sportaréna P+R parkoló melletti parkolótól a Hungária körút és a Kerepesi út kereszteződésében lévő kijelölt gyalogátkelőhely vonaláig az aréna déli oldalán lévő gyalogjárda által határolt területre, valamint a Stefánia úttól a Szobránc utcáig a Besnyő utcára terjednek ki.

Az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában az hangzott el, hogy a korlátozásokkal érintett területre sem autóval, sem gyalog nem lehet majd bemenni. Parkolni már vasárnap több helyen tilos volt, és a csatornafedeleket is lehegesztették a Papp László Budapest Sportaréna környékén.