Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Munkahelyi balesetként kezelik a Dózsa György úti gázolást

Munkahelyi balesetként kezelik a Dózsa György úti gázolást

Információink szerint munkahelyi balesetként kezeli a Dózsa György úton történt két halálos áldozattal járó szerencsétlenséget a Fővárosi Vízművek. A cég munkatársai május 15-én – a korábbi hírekkel szemben – ugyanis nem hazafelé tartottak, hanem egy külső telephelyről tértek vissza a Váci úti főépületbe, amikor Citroënjükbe csapódott az a Mercedes, amit M. Richárd vezetett.

Amennyiben „a baleset valóban a szervezett munkavégzés ideje alatt történt”, Ikanov Gábor, ügyvéd szerint a Fővárosi Vízművek nem is nagyon tehetne mást.

„Az elhunyt két utas vonatkozásában a munkáltatót kártérítési felelősség terheli, ami nem kegy, hanem törvényi kötelesség”.

Az ügyvéd szerint – szemben más esetekkel – az ilyen procedúra nem tarthat végeláthatatlan ideig, és egy éven belül azért illene teljes körű kártérítéshez hozzájuttatni a halálos áldozatok hozzátartozóit. Más a helyzet viszont a Citroën sofőrjével.

A citroënes jogosítványa is ugrott

M. Richárd a műszaki szakértő vélemény szerint 135-140 km/órás sebességgel csapódott a balra kanyarodó Citroënbe. A kecskeméti maffiaper egyik vádlottjáról nem sokkal később kiderült, hogy a baleset idején nem volt jogosítványa és közúti szabálysértés miatt is folyt ellene akkor eljárás, vizeletében pedig a kokain inaktív bomlástermékét mutatták ki.

M. Richárdot bilincsben vezetik a bíróságra 2017. augusztus 21-én Fotó: Halász Nóra

A rendőrség egyelőre viszont csak a Mercedes sofőrjét gyanúsítja – kábítószer birtoklás vétsége mellett – halált okozó közúti baleset okozása vétségével, ugyanakkor a BRFK kérdésünkre azt válaszolta, hogy a Citroën sofőrjének a jogosítványát is bevonták, mivel

„a járművezető azzal gyanúsítható, hogy közúti veszélyeztetés közúti baleset során maradandó fogyatékosságot, halált, kettőnél több ember halálát vagy halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset okozása, járművezetés ittas állapotban, illetve járművezetés bódult állapotban bűncselekményt követett el.”

A férfit azonban továbbra sem gyanúsították meg semmilyen bűncselekménnyel. Információnk szerint erre egészségügyi állapota miatt nem kerülhetett sor. Annak ellenére sem, hogy a Honvédkórház sajtóosztálya kérdésünkre azt válaszolta, hogy

május végén kielégítő, általános állapotban hazaengedték a férfit.

Márpedig, ha a rendőrség a Citroën sofőrjét is meggyanúsítja, a bíróság pedig jogerősen az ő büntetőjogi felelősségét is megállapítja, akkor Ikanov szerint a férfi nagy valószínűséggel nem kaphat majd kártérítést sem a munkáltatójától, sem pedig más biztosítóktól.

Kérdéseinkkel kerestük a Fővárosi Vízműveket, de a kommunikációs osztályuk megszűnt, a sajtóval foglalkozó kollégájuk pedig szabadságon van.