Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Egymilliót eurót kért a belügytől a körúti robbantó

A Központi Nyomozó Főügyészség már terrorcselekmény előkészületének bűntettével is gyanúsítja a Teréz körúti robbantót – tudatta pénteki közleményében Keresztes Imre, a főügyészség vezetője. P. László, ugyanis további robbantásokkal fenyegetőzve egy millió eurót kért a Belügyminisztériumtól.

P. László a Teréz körúti robbantás után e-mailt küldött a Belügyminisztériumnak, melyben leírta a két rendőrjárőr megölésének szándékával működésbe hozott robbanószerkezet összetételét, a robbanószerkezet elkészítésének lépéseit. Levelében jelezte azt is, hogy egy későbbi időpontban konkrét követelésekkel fog előállni.

A gyanúsított szándéka az volt – áll a főügyészség közleményében –, hogy amennyiben a Belügyminisztérium nem teljesíti az egymilliós kifizetést, akkor a rendelkezésére álló nagy mennyiségű robbanóanyag felhasználásával emberi életek követelő robbantásokat hajt végre.

A terrorcselekmény előkészülete bűntettének törvényi büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

A korábban a gyanúsítottal közölt tényállást a főügyészség azzal egészítette ki, hogy a gyanúsított a két rendőrt megölését követően a náluk lévő szolgálati lőfegyvereket akarta megszerezni. A robbanás ereje alkalmas volt a robbanás közvetlen közelében lévő járőrök, illetve a robbanás két és fél – három méteres körzetébe tartózkodó járókelők életének kioltására, a távolabb lévő személyek testi épsége, egészsége jelentős veszélyeztetésére.

Erre tekintettel a főügyészség immár már „előre kitervelten, aljas célból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette kísérletével” gyanúsítja P. Lászlót.

Btk. 314. § Terrorcselekmény

Aki abból a célból, hogy

a) állami szervet, más államot vagy nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön,

b) a lakosságot megfélemlítse,

c) más állam alkotmányos, társadalmi vagy gazdasági rendjét megváltoztassa vagy megzavarja, illetve nemzetközi szervezet működését megzavarja,

a törvényben felsorolt személy elleni erőszakos, közveszélyt okozó vagy fegyverrel kapcsolatos bűncselekményt követ el, bűntett miatt tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki az a) pontban meghatározott célból jelentős anyagi javakat kerít hatalmába, és azok sértetlenül hagyását vagy visszaadását állami szervhez vagy nemzetközi szervezethez intézett követelés teljesítésétől teszi függővé.