Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Baktériumokkal fertőzött a ráckevei Duna-ág

Baktériumokkal fertőzött a ráckevei Duna-ág

Baranyi Krisztina augusztus 6-án hozta nyilvánosságra, hogy emberi ürülék ömlik a ráckevei Duna-ágba. Az Együtt környezetvédelmi politikusa korábban mintákat is vett, az eredményeket csütörtökön egy videóban mutatta be.

Baranyiék először a Ráckevei-Soroksári Duna-ág (RSD), illetve az abba vezető Népjóléti Árok vizét vizsgálták. A kémiai vizsgálatok extra magas szervesanyag-tartalmat mutattak ki, ráadásul olyan sok e-coli és coliform baktériumot találtak, hogy

a bakteriológiai vizsgálatok megálltak a 10-15-szörös határérték túllépést mutató értékeknél.

– írta a képviselő a Facebook-oldalán.

A biológiai és a kémiai oxigénigény is többszöröse volt a határértéknek, hét-, illetve kétszeres. A második vizsgálatot esőben végezték el, a képviselő azt ígérte, ennek eredményeit is hamarosan nyilvánosságra hozza.

A szennyezés közvetlen közelében nincsenek lakóházak, a strandokon viszont sokan fürdenek. Ők mind ki vannak téve a baktériumfertőzés veszélyének.

Bár a közelben nincs lakóterület, nem messze található egy strand. Ha ezek a baktériumok eljutnak oda, annak veszélyes következményei lehetnek.

Az e-coli vagy a coliform miatt súlyos emésztőszervi betegségek, vérhas alakulhat ki, nem beszélve a húgyúti fertőzésekről.

Ha nitrát is van a vízben, akkor vízvirágzás is előfordulhat, ennek köszönhetően a kék algák elszaporodhatnak. A fürdőzök egyéb mérgezési tüneteket is tapasztalhatnak, de a védett halállomány pusztulhat a szennyezésnek köszönhetően.

– nyilatkozta Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője.

Az Együtt IX. kerületi képviselője még az augusztus 6-ai esőzések alatt készített felvételeket a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál. A politikus rögzítette, hogy az alig 20 perces eső után csapadékkal kevert emberi ürülék folyik a Dél-pesti Szennyvíztisztió Telepnél, a Natura 2000 területhez tartozó Duna-ágba, óránként 13 ezer köbméter.

A politikus felvételein látszik, ahogy sok WC-papír, egészségügyi betét és egyéb hulladék kerül a folyóba. Baranyi szerint a hatóságok tudnak a botrányos helyzetről, mégsem tesznek semmit. Pedig szerinte a korábbi tömeges halpusztulás is ennek tudható be.