Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kanadai útlevelekben harmadik nem is lesz

A kanadai útlevelekben harmadik nem is lesz

Augusztus 31-től a kanadaiak nem csak férfiként és nőként azonosíthatják majd magukat az útlevelükben: a harmadik lehetőség a meghatározatlan nemet jelölő X lesz, írja a New York Times. A lépést a bevándorlókért, menekültekért és polgárjogért felelős miniszter, Ahmed Hussein jelentette be. A miniszter szerint az X jelölés bevezetése fontos lépés afelé, hogy minden kanadai egyenlő legyen nemi identitása vagy identitásának kifejezésétől függetlenül.

Kanadában júniusban módosították az emberjogi törvényt, azóta a diszkrimináció ellenes szabályok a nemi önazonosságra és nemi önkifejezésre is kiterjednek. Justin Trudeau miniszterelnök még 2016 novemberében külön tanácsadót nevezett ki a melegek, transzneműek és biszexuálisok egyenjogúságáért tett kormányzati erőfeszítések összehangolására.

Nem Kanada az első olyan ország, amelyik lehetővé teszi, hogy állampolgárai nem csak két nem közül választhassanak útleveleikben a Lambda Legal nonprofit emberjogi szervezet szerint. Ilyen ország még Ausztrália, Banglades, Németország, India, Nepál, Új-Zéland és Pakisztán.