Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A TEK szomszédságában működnek a Hős utcai drogházak

A TEK szomszédságában működnek a Hős utcai drogházak

Fegyverropogás lármázza fel a csendet szerdán a Hős utcában, amely környékéről vasárnap 18 embert szállítottak kórházba egy új drog használata miatt.

Fölöslegesen aggódunk, nem fajultak el a dolgok, a zaj a nyomortelep közvetlen szomszédságában lévő Terrorelhárítási Központ (TEK) lőteréről szűrődik át. „Vicces, hogy szó szerint itt a TEK az utca túloldalán, miközben a Hős utca legalább tíz év óta nem szól másról, mint a drog-, fegyver-, és egyéb bűnügyekről” – mondja egy helybéli, aki kérdésünkre, hogy melyik házban lakik, azt mondja, nem itt él, csak véletlenül erre járt.

Csak az elmúlt napokban jelentek meg a rendőrök Fotó: Veres Viktor

A környéket teljesen körülzárták a rendőrök, állandó a jelenlétük, senki nem mehet be igazoltatás nélkül, az egyenruhások a csomagokat is átvizsgálják. „Szerencséjük, hogy nem tegnap jöttek – mondja egyikőjük -, az biztos, hogy fényképezőgép és telefonok nélkül, alsógatyában jöttek volna vissza. Ha egyáltalán visszajönnek.” Való igaz, ez Budapest egyik no-go zónája, ahová eddig még a mentők is csak rendőri kísérettel voltak hajlandók bejönni.

Néha a matrac is repül Fotó: Veres Viktor

Persze az egyenruhások jelenléte sem minden, megesett itt olyan is, hogy rendőri razzia közben törtek fel egy autót a helybéliek. Az utca végén lévő STOP-táblánál egy ideig felirat figyelmeztette az autósokat: a jelzés ellenére se álljanak meg, mert kirabolják őket. Ha volt valami érték az utastérben, kővel bedobták az ablakot és vitték. Most egyelőre nagy a szeppentség, de azért botorkálva megindul felénk egy kopaszra borotvált férfi, miközben a házak között bóklászunk.

Éppen egy kölyökmacska billeg át előttünk a szeméten, innen jön az ihlet a mentőkérdésre:

„A kiscicát keresi?” „Nem, bazdmeg, a boldogságot.”

 

– válaszolja, majd még közelebb jön, amikor az emeleti gangról feldördül egy anyai hang: „Pityu, azonnal gyere vissza!” És Pityu visszamegy.

A hajdani prémiumautó jó búvóhely Fotó: Veres Viktor

A látvány a leghatásvadászabb hollywooodi túlzásokra is rátesz egy lapáttal: kibelezett lopott autók, rothadó ételmaradékokkal, üres üvegekkel és ki tudja, még mivel telerakott bevásárlókocsik, használt óvszerek, ruhák, injekciós tűk, ürülékhegyek és szemét borít mindent. Mint minden nyomortanyán, itt is okostelefonok a kezekben, a düledező falakon pedig parabolaantennák. Szinte lehetetlen kitörni innen, többen is panaszolják, hogy nincsenek vízórák, a csapok folynak, rossz a szigetelés, ezért magas a rezsi, mindenki el van adósodva, alig néhányan tudják fizetni a számlákat.

Komplett történet egy arasznyi helyen Fotó: Veres Viktor

A Hős utca végében lévő Pongrác úti vasúti sínek túloldalán vannak a „kilövőállomások”, ahová drogozni jártak a környékbeliek, ha éppen nem a házuk mellett intézték a dolgukat. Most itt rendőrök posztolnak. Mint minden szeméttel borított terület, ezek is történeteket mesélnek el, van itt cumi, babacipő, orvosságos doboz, rengeteg tű, pakettes zacskók, csempészcigaretta, piásüvegek, ürülék és hányásnyomok. Férfi jön, kezében nejlonzacskóval, biztonsági okokra hivatkozva leküldik a töltésről. Azt mondja, évek óta erre jár hazafelé, kész csoda, de itt eddig még senkit nem ütött el a vonat.

Pedig könnyen megtörténhetett volna a baj, teszi hozzá, aki itt belövi magát, az sok esetben nagyon rosszul lesz, „hánynak, fosnak, alig tudnak járni”.

A befalazott ablakú lakásokból már korábban kiköltöztették a lakókat Fotó: Veres Viktor

A rendőrség nem tudja

Megkérdeztük a BRFK-t, mennyi rendőri intézkedés történt a Hős utcában az állandó rendőri jelenlét bevezetése óta.

„Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy az abban szereplő szempontok szerinti statisztikai kimutatást a rendőrség nem vezet, így kérdésére válaszolni nem áll módunkban.” -írták válaszukban.

Szerda esti közleményükben viszont már arról írtak, hogy őrizetbe vettek egy férfit drogterjesztésért.

Visszamegyünk a Hős utcai épületekhez, folyamatosan igazoltatnak a rendőrök, csak az hagyja el a tömböt, akinek nagyon muszáj. Néhányan dolgozni mennek, egy fiatal, kifejezetten jól öltözött nő például takarítani megy, azt mondja, az egyik minisztériumban dolgozik. Hallja ezt az egyik szomszédja: „Figyu, tudok olyan takkerolást, ahol 900 forintot fizetnek óránként”. „Meggondolom, köszi.” – válaszolja, miközben sietősen lépdel. Kellemes illatfelhőt húz maga után.

 

A házban egyébként erős húgyszag terjeng, meg most éppen azt is érezni, hogy valahol lecsót főznek. A rendőri jelenlét miatt pillanatnyilag a házakban lakó kutyások jelentik a legnagyobb mozgolódást, nekik muszáj.

Mindenkinek harci keveréke van, vicces tréfája az életnek az a blöki, amelyik egy tacskó és amstaff törvénytelen szerelméből született.

A gang alatt biztonságosabb Fotó: Veres Viktor

Amilyen kurták a lábai, olyan nagy az önbizalma: menne egyből neki a kivezényelt rendőrkutyának. Egyébként praktikus jószág, itt 28 négyzetméteres, komfort nélküli lakások vannak, legalább elfér ő is. A gangokon több tulajdonos osztozik egy-egy vécén, a sok egyéb mellett az is feszültség forrása, hogy néhányan hozzácsapták a budit a garzonjukhoz, hogy ne kelljen rajta osztozni.

Fotó: Veres Viktor

Bemegyünk az egyik házba, egy csoport férfiba botlunk. Megkérdezik, honnan jöttünk, a választ hallva szó nélkül szétszélednek, de aztán mégis visszaszivárognak.

Azt mondják, tíz évvel ezelőtt még virágoskert volt az udvaron, lejártak az emberek kártyázni, sakkozni, a ház mögött rendezett játszótér állt. Úgy öt éve kezdett drámaian megváltozni a helyzet, azért, mert kihalt innen az öregebb nemzedék, amelyik még vigyázott a rendre. „Most ott tartunk, mondja egy fiatalember, hogy a lakók az ablakon keresztül dobják ki a szemetet. Jobb is lenne, ha inkább ideállna a gang árnyékába” – figyelmeztet, de későn, egy csikk a fejemen talál.

TEK-esek építették? Fotó: Veres Viktor

Szerencsém van, legyint a férfi, a múltkor valaki fazekakat dobott ki egy szatyorban az ablakon. „Az épület is borzasztó állapotban van, pár hónapja kihoztam levegőzni a kéthónapos kislányomat, amikor ráesett egy darab vakolat, kórházba kellett vinni.” – teszi hozzá. „A gangon olyan rossz a rács, hogy a múltkor egy kislány nekidőlt és kiesett. Szerencséje, hogy nem halt meg – mondja indulatosan egy társa. Vagy ott van a villanyórás rész, nézze meg: 420 volt van a dobozokban, de nincsenek elzárva, bármelyik gyerek be tud menni.

Senkit nem zavar, hogy életveszélyes Fotó: Veres Viktor

Itt elszakadunk a realitás talajától, olyan történeteket mesélnek, amelyeknek ha a harmada igaz, az is sok. Például állításuk szerint a ház – egyébként igen rossz állapotú – állványzatát a TEK-esek építették. Közben figyelték a lakókat, és amikor végeztek, lekapcsoltak néhány embert – állítják.

Ja, és persze igaz ugyan, hogy mindenki drogozott valamikor a társaságból, de mára mindenki leszokott. „Nekem van egy rendőrségi ügyem is, 24 gramm anyagot találtak nálam.” – mondja egy húszévesforma lakó. „Milyet?” „Nem emlékszem.” „Tényleg, mit toltál?” „Én? Mindent. Ami volt. Füvet, herbált, kristályt, sziput – mindent. Meg persze piát is, de hónapok óta tiszta vagyok.” „Mondd, nem sok kicsit az a 24 gramm?” „Nem, dehogy, ez saját használatra volt, de nincs az embernek ideje óránként szerért menni.”

Nem mindenki örül neki Fotó: Veres Viktor

A rendőri intézkedést bámulók között vannak olyanok is, akik, ha nincsenek drog hatása alatt, akkor szemlátomást súlyos károsodást okozott az agyukban az ellenőrizetlen forrású, bizonytalan összetételű anyag. Kásás beszéd, teljes elbutultság. Tetovált nyakú, elhasznált, sovány kis figura nézi, amint a rendőrök térfigyelő kamerát szerelnek az utcán egy villanyoszlopra. „Most már végre biztonság lesz.” – próbálkozom nála kincstári optimizmussal. „Fenét, most már tényleg el kell költözni innen.” – mondja, miközben elfordítja a tekintetét.