Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem fogadják az iskolák a hiperaktív kisfiút

Nem fogadják az iskolák a hiperaktív kisfiút

A 444 írta meg Letső Gábor kálváriáját, aki jövő héten kezdené az iskolát, ám eddig sehol sem fogadták. A kisfiúról óvodás korában megállapították, hogy hiperaktív, de ez nem jelenti azt, hogy fogyatékos lenne. A pedagógiai szakszolgálatnál szó szerint azt írták az iskolaérettségét bizonyító adatlapjára, hogy “a többi tanulóval együtt, integráltan oktatható”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bármely olyan normális iskolába járhatna, amelynek az alapító okiratában benne van, hogy sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyerekeket fogadnak.

Letsőék Borsodban laknak, Parasznyán, ahol az egyetlen általános iskola pontosan ilyen intézmény, ráadásul a házuktól nem messze áll, azt hitték nem lesz semmi gond. A református egyház által fenntartott Pitypalatty-völgyi iskolába fel is vették a kisfiút, a szülők megvették az előírt speciális tankönyveket is, de egy hónap múlva eltanácsolták onnan a gyereket úgy, hogy akár egyetlen órát is járt volna oda. Az iskola ugyanis módosította az alapító okiratát, és kiszedték belőle az SNI-s gyerekek fogadásáról szóló részt. A szülők fellebbeztek a református püspöknél és az iskolavezetésnél is, de azt mondták figyelemebe kellett volna vennie a szülőknek, hogy az iskola nem örül a jelentkezésnek. Ilyenkor a legközelebbi állami iskolába kell íratni a gyereket, ahol fogadnak SNI-s gyerekeket.

A sajószentpéteri állami iskolában Gábor édesanyjának azt mondták, hogy nem veszik fel a kisfiút, mert hiába ők a területileg illetékes integráló iskola, nincs tapasztalatuk hiperaktív gyerekek nevelésében, ilyennel még nem volt dolguk, úgyhogy nem akarják fogadni. Kazincbarcikára irányították, egy kifejezetten fogyatékos gyerekekkel foglalkozó intézménybe, ott viszont azzal utasították el az anyukát, hogy nem fogyatékos a gyerek, ezért nem tudják vállalni. Később a család a környék összes iskolájával próbálkozott, hiába. Az ügyben egyelőre nincs megoldás, az iskolák továbbra is egymásra mutogatnak, Letsőéknek pedig fogalmuk sincs hova járhat szeptembertől iskolába gyerekük.

FRISSÍTÉS: A kisfiú lakhelyéhez legközelebb eső, a református egyház által fenntartott iskola továbbra sem fogadja a gyereket, de végül a sajószentpéteri intézmény befogadja Gábort.