Erősödött a Fidesz, mégis kormányváltást akar a többség

Erősödött a Fidesz, mégis kormányváltást akar a többség

A biztos pártválasztók között a júliusi 42-höz képest egy százalékkal növelte támogatottságát a Fidesz, a Jobbik maradt 20 százalékon, míg az MSZP 18-ről 17-re rontott augusztusban. A a Závecz Research kutatásából az is kiderül, hogy a 8 százalékos támogatottságú DK stagnál, az LMP pedig egy százalékponttal (5-re) javított népszerűségén. Az MSZP júliushoz képest két százalékot veszített. Az Együtt, a Liberálisok és a Momentum támogatottsága egész nyáron stagnált.

Forrás: Závecz Research

Ha a teljes, választókorú lakosságot nézzük, a Fidesz itt 26 százalékon áll, ami két százalékpontos javulás júliushoz képest. A Jobbik 13 százalékos támogatottsága három hónapja változatlan. Az MSZP 10 százalékos jelenlegi támogatottság kisebb beszakadást jelent a júliusi 12-höz és a júniusi 13-hoz képest. A kisebb pártok közül csak az LMP tudott javítani támogatottságán. A Momentum maradt 1 százalékon, de az olimpiai népszavazással a köztudatba berobbant új párt májusban még 3 százalékon állt a teljes lakosság körében. 36 százaléknak viszont nincs pártja.

Forrás: Závecz Research

A teljes lakosság relatív többsége viszont kormányváltást akar: a válaszadók 43 százaléka annak örülne jobban, ha kormányváltás lenne, 32 százalék a Fidesz maradását preferálja, negyedük nem tudott választ adni.

Forrás: Závecz Research

A korcsoportokat nézve, az MSZP támogatottsága szinte mérhetetlen (3 százalék) a fiatalok között, míg a Jobbik szinte ráúszott a Fideszre (rendre 16, illetve 24 százalék). A Fidesz a 34-49 évesek között a legerősebb (30 százalék), a legidősebbek, 65 felettiek esetében viszont egy százalékpont az előnye az MSZP-hez képest. A legfeljebb csak alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező szavazók esetében bukott nagyot az MSZP, mert közöttük a júliusi 22-ről 14 százalékra zuhant vissza a szocialisták támogatottsága. A megyeszékhelyeken pedig június óta kevesebb, mint a felére esett össze az MSZP (14-6 százalék) tábora.

A közvélemény-kutatást 1000 fős, nemre, korra, iskolai végzettségre és településtípusra reprezentatív mintán végezte el a Závecz Research.

Negatív meglepetést okozott az MSZP

Egyedül az MSZP zuhanása okozott meglepetést Mikecz Dánielnek, a Republikon kutatójának a Závecz Research által közölt adatokban, míg a többi párt esetében a Republikon is hasonló tendenciákat észlelt.

„Az MSZP támogatottságának csökkenése valószínűleg a párton belüli konfliktusoknak is köszönhető, de most már nagyon kevés idejük lesz arra, hogy a választásokon valóban kormányváltó erőként mutassák be magukat” – mondta Mikecz.

A szakértő azt is mondta, hogy a Fidesz elsőbbsége azt mutatja, hogy mind a menekültválságot, mind az euroszkeptikus hangulatot sokkal jobban tudta becsatornázni, mint a Jobbik, amely hiába már a második legnagyobb támogatottságú párt, egész egyszerűen „légüres térbe került” a néppártosodást hirdető kommunikációja miatt. „A bérunió-kampány azonban még az elején tart, ezzel a kommunikációval akár a baloldal felé is tudna nyitni a párt” – mondta Mikecz.

A szakértő szerint a kis pártok (Együtt, Liberálisok, Párbeszéd) mérhetősége beállt az egy százalék környékére. Azonban a Momentumnak lehet még esélye az erősödésre, mivel a nyáron pártszervezet építésébe kezdett és kevésbé tematizálta a közbeszédet, mint korábban a NOlimpia kezdeményezésükkel.