Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tuti nem készül el időben a Toldi-rajzfilm

Tuti nem készül el időben a Toldi-rajzfilm

Június végén némileg váratlanul érkezett a hír, hogy a kormány az Arany János születésének kétszázadik évfordulója tiszteletére szervezett emlékév keretében egymilliárd forinttal támogatja egy, a Toldi alapján készülő tizenkét részes rajzfilmsorozat megvalósítását. A sorozat producere a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió vezetője, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója, Mikulás Ferenc lesz.

Vissza az egész

Egy darabig úgy tűnt, tiszta sor minden, a rajzfilmet rendezőként megkapja Jankovics Marcell, a János vitéz, a Fehérlófia, az Ének a csodaszarvasról és Az ember tragédiája direktora, mindenki mehet a maga dolgára. Augusztus közepére viszont teljesen megváltozott minden.

Először is a 75 éves Jankovics életkora és egyéb elfoglaltságai miatt nem vállalta a munkát, de tanács- és ötletadóként mindenképpen részt kíván venni benne. „Nem akarok kimaradni belőle!” – fogalmazott a művész. Habár a rendező a hvg.hu-nak olyan konkrétumokról is beszámolt, hogy a Toldi-rajzfilmsorozat 26 perces epizódokból áll majd, és egy-egy rész egy-egy éneket fog feldolgozni, kiderült:

egyáltalán nincs még eldöntve, hogy Mikulásék kapják a megbízást.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Korábban ugyanis úgy volt, hogy az Arany János Emlékbizottság július 10-i ülésén dönt a Toldi-rajzfilm további részleteiről, például arról, hogyan választanak alkotót, és ki lesz az. Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, az emlékbizottság titkára azonban lapunknak arról számolt be, hogy ehelyett úgy határoztak: a Toldi-animáció ügyeinek lebonyolítását az MTVA intézze, így a pályáztatás, közbeszerzés is az ő feladatuk lesz.

Mikulás Ferenc most azt mondta a Zoomnak, hogy benyújtott az emlékbizottságnak egy pályázatot, és azt is elmondta, hogy az eredményről még nem kaptak semmiféle hivatalos értesítést. Arról viszont értesítették, hogy nem a PIM, hanem az MTVA illetékes a pályáztatásban, és ebben a hónapban kell az első pályázati anyagokat leadni a televíziónak.

Végleges döntés viszont csak egy novemberi fordulót követően születik. Ez viszont azt jelenti, hogy

a Toldi-rajzfilmsorozat – akár ők készítik végül, akár nem – idén, azaz az Arany János-emlékévben már biztosan nem készül el.

Egyelőre nem tudni, hogy mennyi pályázó van, s Mikulásék csak novemberben tudják meg, ők-e a szerencsések, amire van esély, hiszen a Kecskemétfilm az ország egyik, ha nem a legnívósabb animációs stúdiója.

Miért nem játékfilm?

Az összesen négymilliárd forintos keretből gazdálkodó bizottság egyébként az emlékév során kiállításokat, megemlékezéseket, esteket, tudományos üléseket szervez, pályázatokat, vetélkedőket hirdet, könyveket ad ki (köztük a Toldit) és épületeket újít fel (rekonstruálják például Arany nagyszalontai szülőházát), továbbá digitalizálja a szerző kéziratait.

Prőhle úgy gondolja, nem túlzás a teljes összeg negyedét egyetlen projektre, azaz a rajzfilmsorozatra fordítani. „A rajzfilm céljaira a kormány egymilliárd forintot elkülönítve hagyott jóvá, ami nem befolyásolja az egyéb Arany-projektek finanszírozását. Egy ilyen terjedelmű rajzfilm pedig, az előzetes kalkulációk alapján, ennyibe kerül” – nyilatkozta a Zoomnak a titkár.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=737685802968873&set=a.359763897427734.79239.100001823803945&type=3&theater

Évek óta létezik egyébként egy kész, még meg nem valósított Toldi-forgatókönyv: Pálfi György terve, ami egy élőszereplős akciófilmről szól. 2014 októberében derült ki ugyanis, hogy a több éves egyeztetést követően a Magyar Nemzeti Filmalap mégsem támogatja a projektet. A 2,5 milliárd forintos költségvetésű nagyszabású filmet először 900 millió forinttal támogatta a Filmalap, később pedig állítólag megszavaztak egy 1,7 milliárd forintos támogatást is, ezt követően azonban hosszas, végül eredménytelen egyeztetéssorozat kezdődött az alap és az alkotók között.

A fő problémát minden bizonnyal az jelentette, hogy a Filmalap döntőbizottságának kulcsfigurája, Andy Vajna, a magyar filmszakma megújításáért felelős kormánybiztos nem bízott az inkább művészfilmes alkotóként nevet szerzett rendezőben.

Az Arany-emlékév kapcsán logikusan merül fel a kérdés: nem lehetne-e akkor most megvalósítani a már elkészült tervet? Pálfi György lapunknak elmondta, hogy

producere megkereste az Arany János Emlékbizottságot, de nem kaptak választ tőlük.

Igaz ugyanakkor, hogy a rajzfilmre szánt egymilliárd forintnál nekik több pénzre lenne szükségük. „Tulajdonképpen a Toldi költségvetését adták oda a Kincsemnek” – mutatott rá a párhuzamra Pálfi, a csodalóról szóló presztízsfilmnek a Filmalap által megítélt 2,7 milliárd forintra célozva.

Pálfi György. Forrás: MTI Fotó: Kallos Bea

A rendező arra is felhívta a figyelmet, hogy létezik már egy Toldi-rajzfilm, az 1984-es, Gémes József rendezte Daliás idők, ami véleménye szerint egy gyönyörűséges feldolgozás, és nem biztos benne, hogy annál jobbat lehetne készíteni, ezért ők mindenképpen élőszereplős filmben gondolkodnak.

Pálfi azt is elmondta, hogy mivel tulajdonképpen a film egyharmada már kész (azaz van egy kész forgatókönyvük, amit nem mellesleg a Filmalap az elmúlt húsz év legjobb forgatókönyvének nevezett), ezt nem akarják kidobni, így továbbra is keresik a lehetőségeket. „Mivel ez egy nagyon magyar téma, ezt csak a magyar állam tudja megcsinálni” – szögezte le az alkotó, aki szerint maximum a trükk- és az utómunkálatokba tudnak külföldi partnereket bevonni.

Az Arany János Emlékbizottságot is megkérdeztük, nem merült-e fel Pálfiék filmtervének támogatása, de Prőhle Gergelytől azt a választ kaptuk, hogy „mivel a bizottság kikötötte, hogy a filmben az eredeti költeménynek kell elhangoznia, a Pálfi György-féle adaptáció ebben az összefüggésben fel sem merült”.