Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Egy magyar állítja: rájött, hogyan tud sokszor bejutni az ötös lottó húzásra

Egészen pontosan arról van szó, hogy annak a titkát, hogyan lehet bekerülni a heti számhúzók közé.

Ennek azért van jelentősége, mert a számokat végül kihúzó játékos 1 millió forintot kap, a többi 24 ember pedig 30 ezer forint vigaszpénzhez jut. A Szerencsejáték Zrt. mindig feltünteti az adott héten bekerülő játékosokat. Ennek alapján kezdte dokumentálni valaki, hogy kik is ülnek ott és az Indexnek küldött levél alapján érdekes eredményre jutott.

Azt vette észre, hogy egy család három tagja 28 hét alatt 15-ször került be a jelöltek közé, ami 53,57 százalékos arányt jelent. Hetente 11 ezren jelentkeznek húzni, tehát hetente 236 ezer forintért kellene játszania annak, aki ilyen esélyekkel akarna bekerülni a stúdióba.

A lap újságírójának sikerült beszélnie a majdnem állandó vendéggel, aki azt mondta, természetesen nem lottózik hetente 236 ezer forintért, viszont állítása szerint

20 évébe telt, mire kezdte megérteni, miként lehet javítani a bekerülési esélyt.

Az újságíró megkeresett egy szegedi docenst a Szegedi Tudományegyetemről és magát a Szerencsejáték Zrt.-t is. Előbbi – akit korábban 7 év alatt kilencszer választottak számhúzónak – azt válaszolta a kérdésükre, hogy a szelvényszám, amivel pályázni lehet számhúzónak, olyan számjegyet tartalmazhat, ami összefüggésben lehet a vásárlás idejével, illetve a játéktípussal. Ebben azonban nem biztos, mert a teljes kód szelvényenkénti, hetenkénti változását még nem vizsgálta meg.

A Szerencsejáték Zrt. az Index megkeresésére azt nem árulta el, hogy a szelvényszám, amivel jelentkezni lehet számhúzónak, tartalmaz-e bármilyen, a vásárlás helyére, idejére utaló adatot.

A játékost közjegyző jelenlétében, a Szerencsejáték Felügyelet ellenőrzése mellett, utólag reprodukálható módon, egy hetente újrasorsolt, tíz számjegyű változóval operáló LCG (lineáris kongruencia generátor) alapú algoritmussal választják ki. Ezt pedig csak úgy lehet kijátszani, ha valaki ismeri a konkrét algoritmust.

Az Index újságírójának van egy ismerőse, aki szerint a történetben szereplő család átlátható jövedelmi viszonyokkal rendelkezik, kizárt, hogy százezreket költsenek hetente lottóra. A következtetés az, hogy a családfő valószínűleg csak kamuzik és többen játszhatnak együtt és a játékostársak nevében is a család valamelyik tagja megy be a stúdióba.