Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Századvéges igazgatója lett Matolcsyék egyik alapítványának

Századvéges igazgatója lett Matolcsyék egyik alapítványának

Legújabban a kormány házi elemzőcégétől, a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-től igazoltak vezetőt a jegybank egyik alapítványához. György László, a Századvég makrogazdaság üzletágának első embere tölti be augusztus eleje óta a kecskeméti székhelyű Pallas Athéné Domus Mentis (PADMA) igazgatói posztját – tudta meg a Zoom. A PADMA oldalán fellelhető adatok alapján mesébe illő fizetés ütheti a markát. Ott az olvasható,

hogy a vezetők és vezető tisztségviselők rendszeres havi juttatása nettó 4 609 740 forint.

Kecskeméti családi kör

A kecskeméti főiskola fejlesztése a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány feladata. Egy új campust hoznak létre a városban, amelyre mintegy 12 milliárd forintot költenek. Ehhez még 2014-ben megvásárolták a régi kecskeméti kórház izsáki úti épületét. A fejlesztés a Kecskeméti Duális Oktatás (KDO) Zrt. vezeti, amelynek az összes jegybanki alapítvány a tulajdonosa. Utóbbi cég az egyik számláját Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségében álló NHB Növekedési Hitel Banknál vezeti. Igaz a KDO utóbbi időben több számlát is nyitott a MKB Banknál. Utóbbi hitelintézet sem áll messze Szemerey Tamástól, hiszen idén tavasszal vált nyilvánossá, hogy a Matolcsy-rokon tulajdonrészt szerzett a bankban. Kecskemét város, amúgy sincs távol a jegybank elnökétől. A polgármester ugyanis Szemereyné Pataki Klaudia, akinek férje Szemerey Tamás másik unokatestvére Szemerey Szabolcs.

Hogy ebből pontosan mennyi György László apanázsa, az nem világos, mert az összeg a vezetők bérét együttesen jelenti. A PADMA a törvény vonatkozó rendelkezéseire hivatkozva azt közölte kérdésünkre, hogy a szervezet vezetőinek összesített fizetése lelhető fel az alapítvány oldalán. Az új igazgató bére azonban bizonyosan nem kevés, legalábbis a PADMA elmúlt évről szóló beszámolója szerint a vezetői juttatások összege meghaladta a 80 millió forintot. Az alapítvány oldalán ugyanakkor a bérekkel kapcsolatban megjegyzik, hogy a szervezet több vezető tisztségviselője lemondott díjazásáról, egy tagja más alapítvány részére ajánlja fel tiszteletdíját. Arra viszont nem kaptunk választ, hogy utóbbiak között lenne-e György László.

Az biztos, hogy az új igazgatónak a századvéges munkájáról nem kell lemondania az alapítványi kinevezése után. A jegybanki szervezet ugyanis azt közölte a Zoommal, hogy György László pozíciója a kutatóintézet makrogazdasági üzletágával kapcsolatos munkáját nem érinti. Az persze más kérdés, hogy ez a felállás mennyiben csorbítja a szakember független elemzői megítélését.

„A PADMA kiemelt támogatója a kecskeméti központú Neumann János Egyetemnek. Az egyetem támogatásokon keresztül jut alapítványi forrásokhoz, amit az oktatói kör bővítésére és a tananyag fejlesztésére használhat fel, valamint a hallgatók is ösztöndíjhoz, támogatáshoz juthatnak ezáltal. Az alapítvány támogatásának köszönhetően 2016 szeptemberében az egyetemen elindulhatott a Gazdálkodási és Menedzsment szak. György László igazgatóként koordinálja az alapítvány ezen szakmai munkáját” – ezt már arra a felvetésükre válaszolták, hogy milyen feladatokat végez György László az új helyén.

Szakmai körökben a Századvég vezető közgazdászának neve egy tavalyi esemény miatt bizonyosan emlékezetes. Az elmúlt év májusában – két év szünet után – újra tartottak költségvetési kerekasztalt, ahol hat gazdasági elemzőintézet képviselője vette górcső alá az akkor még tervezetként létező idei költségvetést.

Az elemzőházak szinte kivétel nélkül elég kritikus álláspontot fogalmaztak meg, az egyetlen kivételt György László jelentette.

A büdzsé véleményezésén kívül akadt még két kérdés, amit a beszélgetés moderátora a szereplőknek szegezett. Az egyik úgy szólt, hogy mit gondolnak az MNB-alapítványok pénzosztásáról. Az Index tudósítása szerint a meghívottak többsége elfogadhatatlannak tartotta a gyakorlatot, függetlenül attól, hogy pénzelték-e így a költségvetést, tehát megvalósult-e a jogilag is tiltott monetáris finanszírozás. A Századvég Gazdaságkutató vezető közgazdásza viszont úgy értékelte: önmagában az, hogy államkötvényeket vásároltak a jegybank alapítványai, csak azt jelenti, hogy óvatosan bántak a közpénzzel, hiszen az állampapír biztonságos befektetés.