Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Garancsi cége nagyot kaszált a sportos beruházásokon

Garancsi cége nagyot kaszált a sportos beruházásokon

Néhány napja derült ki, hogy a Garancsi István többségi tulajdonában lévő cég újíthatja fel a Vasas Folyondár utcai sporttelepén lévő röplabdacsarnokot, illetve épít is egy újat. Ezt a megbízást a bajai EMEL Kft.-vel nyerte el a Market, nettó 2,952 milliárd forintért. A megbízó a Vasas, amely több kormányhatározatnak köszönhetően összesen 13 milliárd forintból újíthatja meg sportlétesítményeit.

Ez azért érdekes, mert az angyalföldi klubhoz tapad egy olyan képzet, hogy valamelyest a NER-en kívüli sportegylet, mivel nem kötődik semmilyen formában Orbán Viktor köréhez – nem a kormányfő kertjében játssza a meccseit és a tulajdonosa, vezetői között sincs Fidesz politikus vagy oligarcha. Ezzel szemben a Vasas komoly állami forrásokhoz jutott, igaz, ezt az összeget teljes egészében a Marketnél költi el.

A Fáy utcai telepén kézilabdacsarnokot is épít nettó 1,199 milliárd forintért, illetve nettó 5,24 milliárdért a klub új futballstadionját is a Market húzhatja fel. Előbbi megbízást néhány hete nyerte el, utóbbit tavasszal, a KÉSZ Zrt.-vel konzorciumban.

De nemcsak a Vasas beruházásainál van jelen a Garancsi-cég, hanem más sportos beruházásokban is részt vesz. A Diósgyőri Stadion építése már korábban kezdődött, de még jelenleg is folyamatban van, várhatóan jövő tavaszra lesznek készen. Itt összesen Az állami stadionfejlesztési programban megvalósuló beruházást nettó 9,8 milliárd forintért nyerte el a Market.

És találtunk még egy sportos állami beruházást, amelyen a Market dolgozik: az Orczy-kertben a Ludovika-campus területén épül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) sporttelepe. Ez hamarosan a befejezéséhez közeledik, itt a sportcsarnok mellett uszodát, lőteret és szabadtéri sportpályákat is épít a cég. Ez a megbízás nettó 5,289 milliárd forintot hozott Garancsi vállalkozásának.

Mindezek összesen 24,485 milliárd forintnyi szerződést jelentenek a Market Zrt. számára, amelyet részben konzorciumi partnerekkel végez.

A Market egyébként azóta ment rá a sportlétesítmények kivitelezésére, hogy – még azelőtt, hogy Garancsi bevásárolta volna magát – felépítette az FTC új stadionját. Azóta egyre többször jelenik meg a neve ilyen beruházásokban, és ezek közül kétségtelenül a Duna Aréna felépítése és környékének a rendbe rakása volt a legnagyobb falat, amely egy módosítás után végül nettó 43 milliárd forintba került.

Az építőipari cég (amelynek kisebbségi tulajdonosa Scheer Sándor) nettó árbevétele 2014-ben 49 milliárd forint, 2015-ben 51 milliárd, tavaly pedig 87 milliárd volt.