Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Közös Ország: a Jobbik is együttműködhet Gulyás Mártonékkal

Közös Ország: a Jobbik is együttműködhet Gulyás Mártonékkal

Egy ma közzétett videóval hivatalosan is elstartolt a Közös Ország Mozgalom (KOM) választási rendszert átalakítását célzó kampánya. A jelenleg 150 tagot a soraiban tudó KOM szeptember 4-én kapcsol nagyobb sebességre, kilenc ellenzéki párttal közösen próbálja meg a lehetetlent. Egyelőre úgy tűnik, akár a Jobbik is részt vehet az egyeztetéseken, mivel az ellenzéki párt nem utasította el a felkérést, folyamatosan egyeztet a mozgalom képviselőivel.

Ismert, Gulyás Márton több mint négy hónapja hirdette meg a mozgalmat. A KOM azóta formálódott, célkitűzéseit főleg a sajtóban és a közösség médiában kommunikálta, ezen kívül tábort szervezett, munkacsoportokat alakított ki, valamint több közéleti szereplőt megszólaltatva videóban mutatta be, mi is a célja. Sokáig úgy volt, hogy Gulyás is felszólal az Együtt párt Függetlenség Napja című rendezvényén, de végül sem Gulyás, sem a Közös Ország nem szervezett megmozdulást a nemzeti ünnepre, a mozgalom végül ma a kampányvideóval indult el. Ebben a résztvevő pártok 2-2 képviselője fejti ki a véleményét.

https://www.youtube.com/watch?v=IGF8KXr_EeE

„Jelen pillanatban biztosan állíthatom, hogy kilenc párttal is együttműködünk majd. Az MSZP, a DK, az LMP, a MoMA, az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért, a Liberálisok, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum is részt vesz a választási rendszert megreformálást szolgáló vitákban.

Jobbikkal is folyamatosan egyeztetünk, a párt képviselői is ott lehetnek a szeptemberi vitákon.”

– nyilatkozta a Zoom.hu-nak a Közös Ország Mozgalom egyik szóvivője.

Mészár Anna arról is beszélt, hogy szeptember elsején, de legkésőbb 4-én felállítanak egy ideiglenes építményt az Alkotmány utcában a parlamenttel szemben. Az Agórán a pártok és a mozgalom képviselői vitáznak, egyeztetnek az arányos és igazságos választási rendszerről. A beszélgetések nyilvánosak lesznek, minden alkalommal más téma kerül az asztalra, a vitanapokat végét pedig koncertek zárják.

A Közös Ország Mozgalom szóvivői. Fotó: Facebook/Közös ország

„Az igazságos választási rendszer problémaköre egy nagy halmaz, minden napra jut egy új téma. Egyeztetünk a parlamenti kvótáról, a választások és nyilvánosság kapcsolatáról, de minden felvetésre nyitottak vagyunk. Az eddig eltelt négy hónap a mozgalomépítésről szólt, folyamatosan alakítottuk ki a munkacsoportjainkat. Jól haladunk, jelenleg 150 mozgalmárunk van.

„Nem szeretnénk párttá alakulni, egy közösséget szeretnénk teremteni, amely folyamatosan beszélget, vitázik a társadalmi kérdésekről és válaszokat is ad azokra

– mondta Mészár Anna.

A mai napon közzétett videó ezeknek a folyamatoknak ágyaz meg. Kedden, de legkésőbb szerdán egy újabb darabbal jelentkezik a mozgalom, abban a szóvivők fejtik ki, pontosan hogyan folytatódik a kampány. Szeptember 20-áig el kell készülnie a választási rendszert érintő javaslatnak, ezt nyújtanák be a parlamentnek. Hogy pontosan melyik párt vagy képviselő terjeszti be, még nem tudni. Amennyiben október 23-ig nem szavazzák meg a beterjesztést, a mozgalmárok polgári engedetlenségbe kezdenek.

Az Agóra látványterve

 

„Fontos hangsúlyoznom, hogy a polgári engedetlenség szigorúan erőszakmentes lenne, ennek részleteit viszont még nem dolgoztuk ki.

Számítunk arra, hogy ennek ellenére támadási felület lehetünk, ezért külön munkacsoportot alakítottunk ki, amely azzal foglalkozik, hogy felkészítsen minket, hogyan kezeljük a feszült helyzeteket.”

Mészár Anna reagált Puzsér Róbert Magyar Nemzetben megjelent kritikájára is. A közéleti szereplő ugyanis arról írt, hogy a Közös Ország Mozgalom „kizárólag női reprezentánsokkal” dolgozik majd, de a szóvivő most határozottan cáfolta ezt.

„Tévesek ezek az értesülések. A mozgalmáraink és képviselőink esetében sincs megkötve, hogy csak nők vagy férfiak lehetnek. Szóvivőink között most csak nők vannak, de ez is változhat a jövőben.”

Áprilisban indultak

A rendőrség április 10-én állította elő Gulyás Mártont és Varga Gergőt, miután az aktivisták festékes palackokkal próbálták megdobálni a Köztársasági Elnöki Hivatalnak otthont adó Sándor-palotát. Gulyásék ügyét április 13-án gyorsított eljárásban tárgyalta a Budai Központi Kerületi Bíróság, Vargát 200, Gulyást (visszaesőként) 300 óra közmunkára ítélték. A két aktivista ezután közösen állt színpadra a CEU-törvény elleni tüntetéssorozat egyik csúcspontján április 15-én. Gulyás ekkor jelentette be, hogy Közös Ország néven mozgalmat indít az igazságosabb választási rendszerért.

Mészár Anna elmondta, a választási rendszer megújítása csak az első lépés, a kezdeményezés sikerétől függetlenül más területen is beszélgetéseket kezdeményeznek a velük együttműködő pártokkal és civilekkel.