Elsőként a helyi problémákat oldanák meg a Cselekvés Körei

Elsőként a helyi problémákat oldanák meg a Cselekvés Körei

Fekete-Győr András az A38 hajón tartott augusztus 20-i rendezvényükön jelentette be, hogy helyi problémákkal foglalkozó, országos lefedettségű mozgalmat indítanak el Cselekvés Körei néven. A koncepciót már a NOlimpia-kampány idején meghirdették, majd 45 napos országjárásba kezdtek, hogy megtalálják azokat a helyi ügyeket, amelyek megoldásával hosszabb távon az országos problémák is kezelhetők lesznek. Ennek folytatása volt az Indítsuk be Magyarországot! elnevezésű kampányuk, amely keretében plakátokat helyeztek ki országszerte és ezzel párhuzamosan elkezdődött a párt helyi szervezeteinek a kiépítse is.

Amit a Fidesz vezette állam nem old meg

Fekete-Győr elmondta, az egész nyári időszakot arra fordították, hogy feltérkeppezzék a helyi problémákat, és ezekre adott válaszként felépítsék a Cselekvés Köreit. A párt vezetője szerint ezeket a helyi szerevezeteik már több anomáliát gyűjtöttek össze, amelyeket online formában mindenki számára elérhetővé is tették. A platformon mindenki végigkövetheti ezeket a folyamatokat, és egy-egy probléma észlelőjeként maga is megszervezethei a saját Cselekvés Körét.

„Nincsen olyan, hogy baloldali vagy jobboldali probléma. Csak helyi szintű problémák vannak.”

– mondta Fekete-Győr és hozzátette, hogy a Fidesz vezette állam nem képes az emberek életét folyamatosan nehezítő körülményekre érdemi megoldásokat kínálni.

 

Államalapítás újraértelmezve a Momentum mozgalom szervezésében. Fotó: Veres Viktor

A Momentum ezekre a problémákra azonban nem csak konkrét megoldásokat, hanem figyelemfelhívó akciókat, tüntetéseket, de önkéntes alapú segítségnyújtást is szervez. A helyszínen megjelentek a párt helyi szervezeteinek a vezetői, akik azonban nem szólaltak fel, de egy bejátszásban elmondták, hogy több megmozdulásra készülnek. Pélául Sopronban bérlakásépítési kezdeményezésért kezdenek aláírásgyűjtésbe, míg Budapesten a VIII. kerületi szervezet a helyi kórház gyermekosztályainak kifestését vállalta. Keszthelyen pedig egy életveszélyes kereszteződés megszüntetéséért indítanak demonstrációt.

Fekete-Győr arról is beszélt, hogy Cselekvés Köreinek elinditása mellet egy újabb akciót is szerveznek: augusztus 29-én „Európa-menetet” tartanak, így tiltakoznak Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb magyarországi látogatása ellen, azonban megmozdulás részleteiről nem árult el több információt.

A rendezvény helyszíne teljesen megtelt érdeklődökkel, a nézők között feltűnt több ismert személy, köztük Bauer Tamás, a DK volt alelnöke, Tóth Csaba, a Republikon Intézet igazgatója, de ott volt az első Orbán-kormány volt főtanácsadója, Bod Péter Ákos egyetemi tanár is.