Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Több mint kétszeresére drágulhat Garancsi klubjának új stadionja

Több mint kétszeresére drágulhat Garancsi klubjának új stadionja

Péntek reggel arról döntött a székesfehérvári városi közgyűlés, hogy a Videoton otthonául szolgáló Sóstói Stadionban le kell bontani a főlelátót. Mint ismert, a létesítményt jelenleg újjáépítik, és úgy tervezték, hogy az eddigi főépületet, amelyet 2006-ban adtak át, felújítják. A meglévő stadion háromnegyedét elbontották, a főépületet csak a szerkezetig csupaszították le.

Azonban kiderült, hogy az épület használhatatlan statikai állapotban van – ez megjelent néhány hete a kivitelezésre kiírt közbeszerzési szerződés módosításakor, de akkor még csak leállították a további munkálatokat.

„Amikor ezzel a problémával a műszaki ellenőr megkereste a várost, akkor több vizsgálatot indított az önkormányzat, amik elkészültek és megállapították ugyanezeket a problémákat” – ez már a közgyűlésen hangzott el. A szakemberek kizárták, hogy az alig tízéves szerkezetet fel lehessen újítani. Így a városházán az a döntés született, hogy „biztonsági szempontból teljes egészében lebontják a főlelátót és teljesen újjáépítik”.

Forrás: vidi.hu

A régi stadion nagy részét még 2016 elején elbontották, majd a beruházásról szóló szerződést tavaly novemberben írták alá. Az építkezés eredeti határideje 2018. január volt, az új határidő pedig 2018. június vége lesz.

A kivitelezői szerződést még nem módosították, így nem lehet tudni, hogy a beruházó székesfehérvári önkormányzatnak mennyivel kell emelnie az összeget. Mivel a főépületet szerkezetig bontották vissza, sok milliárddal nem kell módosítani felfelé az árat. Jelenleg nettó 12,61 milliárd forintért végzi a munkát a Strabag-MML vezette konzorcium.

Az egyik legjobban dráguló beruházás

A stadionban a Videoton játszik, amelynek tulajdonosa Garancsi István, a pálya az önkormányzaté, míg a forrást, dedikált határozatokkal a kormány biztosítja az építkezéshez.

A székesfehérvári lehet az egyik legjobban dráguló stadionberuházás. Az első, 2013-as kormánydöntés még 9 milliárd forintot biztosított a fejlesztésre. Ez 2015-ben előbb 11 milliárd forintra ugrott, majd a város kezdeményezésére a stadion közvetlen közelében található Sóstó természetvédelmi terület felújítását. Utóbbira 3,85 milliárd forintot különítettek el. Azonban a stadionra szánt összeg feljebb kúszott, amikor 2016 decemberében a rendkívüli tartalékból még 3,3 milliárd forintot rendeltek ehhez a célhoz.

Ez összesen 18,15 milliárd forint, és a pénteki döntés fényében nehezen hihető, hogy ennyinél megáll majd a számla.

Egyszer már elment rá 3,5 milliárd

Ahogy utaltunk rá, a most elbontandó és újjáépítendő fehérvári épület – amelyben az öltözők, klubhelyiségek, VIP-szektorok, médiarész található – alig 11 éve készült el. Az első Orbán-kormány torzóban maradt stadionfejlesztési programjának egy elkésett darabjaként 2002-05 között 3,5 milliárd forintot költöttek rá.

Amikor elkészül, a Videoton stadionja a mostanihoz hasonlóan 14 ezer férőhelyes lesz, és teljesen fedett. A Sóstói UEFA IV-es besorolású lesz, vagyis Bajnokok Ligája-csoportmeccseket és válogatott mérkőzéseket is játszhatnak majd itt.

A stadionépítő Strabag pedig azért érdekes szereplője a fehérvári történetnek, mert 2012-ben az osztrák tulajdonú cég neve még kifejezetten szitokszónak számított a Fidesz-kommunikációban a 2010 előtt elnyert nagy állami megbízásai miatt. Azonban 2012-ben a cég mezszponzor lett a csapatnál és több megbízást is kapott Székesfehérváron.