Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Távozott posztjáról Donald Trump főstratégája

Pénteken dolgozott utoljára Donald Trump egyik fő stratégiai tanácsadójaként a Breitbart nevű szélsőséges oldal korábbi főnöke, Trump elnökválasztási kampányának egyik motorja, Steve Bannon.

Bannon korábban a charlottesville-i, elfajult noenáci tüntetés után bohócoknak nevezte a szélsőjobboldali alakokat, akiket Donald Trump először nem ítélt el a történtek miatt, az észak-koreai rakétafenyegetettség ügyében pedig szembement a katonai beavatkozásokat sürgető Donald Trumppal. Az utóbbi időben tehát nem volt túl jó a viszonya az Egyesült Államok elnökével, ráadásul Trump őt tartotta felelősnek a sok, Fehér Házból kiszivárgó információért, amiért minél hamarabb ki akarta tenni a szűrét. A szélsőséges nézeteket valló Bannon a hírek szerint Trump stábjának jó részével összerúgta a port az elmút időszakban, ráadásul a charlottesville-i események után az ő, illetve két másik fontos Trump-stratéga lemondását kezdték követelni az amerkai képviselőház kisebbségi frakciói. Szerintük ugyanis Steve Bannon, Sebastian Gorka, valamint Stephen Miller erősen felelőssé tehetőek azért, hogy a Fehér Ház nem állt ki kellő határozottsággal a súlyosan kirekesztő eszmék ellen.

Az utóbbi fejlemény is kapóra jöhetett a Bannontól szabadulni akaró Trumpnak, de közben arról is szólnak hírek, hogy Bannon távozását nem is az elnök kezdeményezte. Bannon-közeli források szerint a tanácsadó már augusztus 7-én beadta a felmondását, és abban állapodtak meg, hogy ennek a hétnek az elején jelentik be a dolgot, de ez nem történt meg éppen a charlottesville-i események miatt.

Mindenesetre a lényeg a lényeg: Donald Trump megvált az egyik főtanácsadójától, lassan pedig az is kiderül, hogy akkor most ki rúgott ki, kit, a fake news nagy alakjai közül melyikük mondott igazat.

(via BBC, New York Times)