Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ízekre szedték a Momentum javaslatát

Ízekre szedték a Momentum javaslatát

A Momentum szerdán tett javaslatot a magyarországi választási rendszer átalakítására. A párt megtartaná vegyes választási rendszert, de újra bevezetné a kétfordulós szavazást. Kiálltak a közvetlen államfőválasztás mellett, átláthatóvá tennék a pártok finanszírozását, illetve a kormány és a civil csoportok közötti gazdasági kapcsolatokat.

A Political Capital pedig szinte azonnal elemezte a legfrisebb ellenzéki erő elképzeléseit. László Róbert szerint pozitív, hogy a Momentum javaslatában megjelenik a bonyolult választási rendszer egyszerűsítési szándéka, azonban azt is megjegyzi, hogy a javaslat nem képes kilépni a „kisebb parlamentezés” csapdájából. Azzal, hogy más opciót meg sem említve, 70 egyéni kerületi mellett 129 listás mandátummal számol, látszik, hogy a momentumosok is „beleragadtak a 199 fős dobozba” – véli a választási szakértő. Hozzáteszi, a Momentum úgy szeretné arányosítani a rendszert, hogy közben megtartaná a 199 fős létszámot és a vegyes jelleget, azonban megfeledkezik arról, hogy 70 egyéni körzettel aligha megvalósítható az az ambíció, hogy arányosabb mandátumelosztás érvényesüljön, illetve, hogy a politikusokat ne távolítsák el a szavazóktól.

A Political Capital választási szakértője szerint

ez már a mai átlagosan 75 ezres kerületekben is csak hellyel-közzel érzékelhető, de 115 ezer választópolgárt felölelő monstrumkörzetekben végképp illúzióvá válik.

Ami a rendszer bonyolultságát, érthetőségét illeti, a szakértő szerint a „győzteskompenzáció” eltörlése kétségkívül sokat segít, de a párt javaslata nem részletezi a pontos mandátumkiosztási mechanizmust. Így csak feltételezni lehet, hogy a momentumosok úgy számoltak, kizárólag a vesztes egyéni jelöltekre (első fordulóban?) leadott szavazatokat adnák hozzá pártjuk listás szavazataihoz. Bár a Momentum elképzelése részletekre szintén nem tér ki, feltételezhető, hogy a külhoni szavazatok pontosan úgy hasznosulnának, mint a magyarországi lakcímmel rendelkezők voksai. Ez volna tehát a másik egyszerűsítő tényező, de egy vegyes rendszer, amelyben kompenzációs mechanizmus működik, a legtöbb választó számára sosem lesz átlátható – írja a választási szakértő.

Annak a követelménynek is bajosan felel meg a momentumos javaslat, hogy a választás eredményei könnyen (ki)értékelhetőek legyenek, vagyis, hogy ne tartson napokig az eredmény feldolgozása és kiértékelése, valamint, hogy a közvélemény kutatási adatok alapján megjósolható legyen a választások eredménye. László Róbert szerint az eredmény már régóta kiderül a választás éjszakáján, a hivatalos eredmény megállapítása viszont nem függ össze a rendszer bonyolultságával, ez inkább a jogorvoslati határidők és a választási irodák munkatempójának függvénye.

A Momentum úgy hozná vissza a második fordulót, hogy oda csak a két legtöbb szavazatot kapott jelölt jutna tovább.

 

2010-ig az első három helyezett mindenképp bejutott, és ha még volt rajtuk kívül 15 százalék fölött teljesítő jelölt, akkor ő is. Ez teremtette meg a második forduló előtti visszalépések országos koordinációjának lehetőségét. A Momentum azonban csak a két legerősebb párt jelöltjével számolna.

Valami még hiányzik

A Political Capital szakértője szerint a választókerületek kijelölésével, amit egy független határkijelölő bizottság hatáskörébe utalná a párt, vagy az információszabadságot korlátozó kampányszabályok (a kereskedelmi tévék és rádiók politikaireklám-sugárzását de facto tiltó passzusokat) feloldásával fontos problémákat oldanának meg. A kampányfinanszírozás legaggályosabb pontját is helyre tennék azzal, hogy a pártokra is kiterjesztenék a jelenleg csak az egyéni jelöltekre vonatkozó, az állami kampánytámogatás visszafizetésére vonatkozó küszöböt, nincs szó viszont a javaslatban arról, hogy csak kincstári kártyáról lehessen elkölteni ezeket a százmilliókat.

László Róbert szerint a legszembetűnőbb hiányosság, hogy a párt nem tett javaslatot az ajánlóívek használatáról. Maradnának az ajánlóívek? Maradna a többes jelölés? Ha igen, akkor a szakértő szerint maradna a választópolgárok adatainak másolása is. A Momentum nemrég elfogadott stratégiájának része, hogy nyíltan felvállalja „a jobboldali kulturális témákat” is. A friss elemzés szerint a választási javaslatban ez egy ponton érhető tetten, amikor a külhoni magyar állampolgároknak megadnák második szavazatukat is, tehát nemcsak listára, hanem egyéni jelöltre is szavazhatnak.

A Momentum továbbá megoldaná a magyarországi lakcímmel rendelkezők és nem rendelkezők közötti diszkriminációt azzal, hogy mindannyian szavazhatnának levélben. De a pártnak nincs ötlete arra, hogyan lehetne kiküszöbölni az ebből következő tömeges visszaéléseket. Például hogyan lehetne megakadályozni, hogy halottaknak is kiküldjék a levélcsomagot? Pedig erre egyszerű a válasz: a regisztráció minden egyes választás és népszavazás előtti megerősítésével – írja a választási szakértő.