Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem tudják felébreszteni Burkus Vanesszát

Nem tudják felébreszteni Burkus Vanesszát

Egy hete már nem tartják mesterséges kómában, de még mindig nem ébredt fel az a 19 éves szegedi lány, aki Bulgáriában szenvedett súlyos autóbalesetet júliusban.

Burkus Vanessza három hétig a burgaszi kórházban feküdt kómában, de családja hiába akarta hazaszállítani, sokáig nem adták ki a szállításhoz elengedhetetlen papírokat. A lányt végül augusztus 10-én egy kisgéppel hozták haza, és jelenleg is a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében kezelik.

A hazaszállítást követően az intézet vezetője, prof. dr. Molnár Zsolt azt mondta, hogy a lánynál a baleset után agyi ödéma alakult ki és két nyaki csigolyája is eltörött. Ráadásul komoly tudatzavarral került kórházba, tudata pedig nem tisztult ki. Közben a Délmagyar arról is írt, hogy Bulgáriában több baktérium támadta meg a szervezetét, ami miatt tüdőgyulladást kapott.

A Bulgáriában balesetet szenvedett, majd kómába esett 19 éves nőt mentők viszik a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetébe 2017. augusztus 10-én.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Burkus Sándor, a lány apja a Zoom.hu-nak ma azt mondta, hogy a gyulladás időközben javult, a törött csigolyákat pedig egyelőre egy speciális nyakmerevítővel rögzítik. A műtéttel az orvosok szerint ugyanis többet ártanának, mint használnának, ezért kivárnak.

„Mi is várunk, nem nagyon tudunk mást tenni. Az orvosok a baktériumokat antibiotikumos kezeléssel próbálják visszaszorítani, de kettő ellen egyelőre semmi nem hat. Két napja derült ki ugyanis, hogy a burgaszi kórházban háromszor akkora gégemetszést végeztek Vanesszán, ami miatt nyelőcsöve is elfertőződött.”

Az apa szerint az orvosok újabb MRI vizsgálat segítségével nézhetik majd meg, hogy lánya agya milyen szinten károsult. Biztatni egyelőre semmivel nem tudják a családot, mert teljesen kiszámíthatatlan, hogy ki, mennyi idő után ébred fel.

Ismert, a lány idegenvezető barátjához ment nyaralni Bulgáriába, ahol július 19-én autóbalesetet szenvedtek: a kocsijuk lerobbant, de mielőtt mindenki ki tudott volna szállni, hátulról nagy sebességgel a járművükbe csapódott egy másik autó. A kocsiban rajtuk kívül két magyar turista – egy idősebb asszony és az unokája – ült. A balesetben az asszony meghalt, a másik utas pedig medencecsont-sérülést szenvedett. Burkus Vanessza barátja időközben hazajött és rendszeresen látogatja a lányt a kórházban.