Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Rosszabbul élnek a magyar politikusok, mint pár éve

Rosszabbul élnek a magyar politikusok, mint pár éve

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb, majdnem minden munkaterületet felmérő statisztikájából megtudhatjuk, hogy melyek voltak tavaly a legjobban vagy a legrosszabbul fizető szakmák és milyen mértékben emelkedtek a bérek – írja a Vg.hu.

A korábbi években, úgy tavaly is

a legjobban fizető szakma a légi irányító volt, ahol átlagosan bruttó 1,5 millió forintot lehet havonta megkeresni, ami nettóban kedvezmények nélkül 997 500 forintot jelent.

Ráadásul a légiirányítók úgy vezetik a fizetési toplistát, hogy az NFSZ felmérései alapján egy év alatt jelentős mértékben, 16 százalékkal csökkent az elérhető átlagos kereset.

Egészen 2015-ig kimagasló mértékben a második legjobban fizetett szakma volt a politikusoké, tavaly ezt azonban 4 terület is meg tudta előzni.

A törvényhozó, miniszter, államtitkár pozícióban dolgozók tavaly átlagosan bruttó 813 ezer forintot vihettek haza, ami már csak a 6. legmagasabb fizetést jelent. A friss adatok alapján a lecsúszás nem annak köszönhető, hogy más szakmák keresete szárnyalta volna túl a politikusokét. Sokkal inkább annak, hogy 2015-höz képest ezen a területen 34 százalékos keresetcsökkenést regisztrált a foglalkoztatási szolgálat – írja az Mfor.hu.

A dobogó második fokára tavaly a kutatási és fejlesztési egység vezetője került bruttó 948 ezres keresettel, ami előző évhez képest 24 százalékos megugrás eredménye. Mögötte bruttó 900 ezerrel 10 százalékos növekedés után a vállalati stratégiaterezési egység vezetője szerepelt.

Az Mfor.hu szerint 2015-ben

a hivatásos nevelőszülők, főállású anyák kerestek a legrosszabbul, most ezt a címet a kádár, bognár szakma szerezte meg, ők bruttó 121 ezer forintot keresnek.

Leginkább a bányászokat és a kőfejtőket kerülték el a béremelések, 2012 óta a keresetek emelkedése 3,8 százalék, így tavaly az átlagkeresetük 255 ezer forint volt.