Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Pártcunamit hozott a választás előtti év

Pártcunamit hozott a választás előtti év

Több, mint harminc párt bontott zászlót az idén, csak nyáron vagy egy tucat. Van már Mosolypárt, Online Marketing Hálózat, de Platón Párt is. Ha ez így megy tovább, jövőre nem szavazólapon, hanem szavazólepedőn voksolhatnak a választópolgárok. Már, ha a sietve bejegyzett új pártoknak sikerül indulniuk a választásokon.

Az Országos Bírósági Hivatal által működtetett közhiteles névjegyzék szerint

jelen pillanatban 182 párt van bejegyezve

Magyarországon. Az időhatározó használata ez esetben azért fontos, mert hihetetlenül nagy a fluktuáció a nyilvántartásban: több szervezet felszámolás vagy végelszámolás alatt áll, mások bejegyzése viszont még folyamatban van.

Manapság, ha tíz ember összeborul, jó esélye van annak, hogy pártalapítás lesz a találkozó vége. Míg 2008-ban 109, 2011-ben 141 pártot regisztráltak, 2017. augusztusára 182-re nőtt a számuk. Az ügyészség időnként nagytakarítást végez a névjegyzékben, 2015-ben például 38 pártot töröltek a nyilvántartásból, miután két egymást követő parlamenti választáson nem mérettették meg magukat. Erről amúgy az 1989-ben elfogadott párttörvény rendelkezik.

Májusban jegyezték be a Fekete-Győr András elnökölte Momentum Mozgalmat és a Gémesi György nevével fémjelzett Új Kezdet Pártot is. A Gémesi-féle formáció a névválasztáskor alighanem csak felületesen nézte át a „Civil Szervezetek Névjegyzékét”, mert két hasonló elnevezésű alakulat is szerepel benne: a debreceni Új Kezdet Egyesület és az Új Kezdet Roma Egyesület. Mindkettőt tavaly áprilisban jegyezték be. Ugyanakkor Pukli István Polgári Világ Pártját a közhiteles nyilvántartás helyett egyelőre csak a Facebookon találtuk meg.

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke. MTI Fotó: Marjai János

Az alapítási láz nem ismer politikai oldalakat, hiszen szép számban alakultak konzervatív és baloldali jellegű pártok egyaránt. A jelenlegi kormánypártok kritikájaként léphetett színre a Rend és Igazságosság Pártja, a Konzervatív Néppárt és az ÉRTÜNK ÉRTETEK Keresztény Szociális Párt is. Ez utóbbi szervezet alapítói frappáns mondatban fogalmazták meg céljukat:

„A magyar haza és Magyarország szellemi, lelki, erkölcsi, anyagi és népességbeli fejlődésének előmozdítása a jézusi kereszténység értékei mentén”

A Rend és Igazságosság Pártja pedig politikai céljának meghatározásakor rögvest fejtörő (kvázi műveltségi cenzus) elé állítja követőit: „A konzervatív, tradicionális, jobboldali értékrendnek a jelenkori tér-idő feltételekre való adaptációja egy adekvát és hatékony politikai ideológiának a meghatározásán keresztül. A konzervatív, tradicionális, jobboldali értékrendet elfogadó és azt képviselő hazafiak és magyar állampolgárok részére részvételi lehetőség biztosítása a közéletben, a politikai döntéshozó és szakmai szervezetekben mind helyi, mind országos és európai uniós szinteken.”

A Platón Párt erényes politikusokat és erényes politizálást ígér, az Online Marketing Hálózat az online technológia magas szintű felhasználását és alkalmazását hirdeti meg, a Mosolypárt pedig (nem meglepő módon) mosolygós és élhetőbb Magyarországot ajánl.

A legtöbb új szerveződés kimondva-kimondatlanul a mai demokratikus ellenzék alternatívája akar lenni.

Ezzel a céllal alakult meg például a legeslegújabb szociáldemokrata párt, a Szociáldemokraták Történelmi Pártja, a Közös Nevező 2018, az Európai Alternatíva Párt, az Ütőképes Demokraták a Változásért Néppárt és a Változást Akaró Szavazók Pártja. A szocdemek az emberi jogok feltétel nélküli biztosítását, a Közös Nevező

a „jelenkor tarthatatlan helyzetének megváltoztatását”,

az Európai Alternatíva a külföldön élő magyar állampolgárok alkotmányos jogait, az Ütőképes Demokraták az alkotmányos jogok megteremtését, míg a Változást Akaró Szavazók az alkotmányos demokrácián alapuló jogállam kialakítását szeretnék elérni.

A törlések idei listája szintén terjedelmes. Az elmúlt hónapokban tűnt el a süllyesztőben a Vállalkozók Zöld Pártja, a Dolgozók Pártja, a Sportolók és Sportkedvelők Pártja, a Hazánkért Cselekvő Párt, a Magyarországi Pártonkívüliek Egyesülete, a Zöld Erő Párt, a Panellakók Polgári Párt és a Nemzeti Munkáspárt is.