Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mészáros Lőrinc kivásárolta Demján Sándort

Mészáros Lőrinc kivásárolta Demján Sándort

Zánkán terjeszkedik a felcsúti gázszerelő-milliárdos, Mészáros Lőrinc. Ezúttal azonban nem kempinget vagy hotelt vett a Balaton körül, hanem a Canter Borház Kft. tulajdonosaként jelent meg az egyik mezőgazdasági érdekeltsége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. neve. A szerzeményt,

a Cantert az ország egyik legmodernebb szőlőfeldolgozójaként és pincészeteként jegyzik,

és eddig Demján Sándor érdekeltségébe tartozott. Jó vételnek számít, legalábbis néhány éve több mint 400 millió forintot költöttek a fejlesztésére, nagyrészt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatán elnyert támogatásból.

Egymás nyomában

Demján Sándor egy évtizede még vezette a magyarországi vállalkozók toplistáját, a csúcson 300 milliárd forintra becsülték a vagyonát. Javai időközben 160 milliárdra olvadtak, de a visszavonulóban lévő üzletembert ezzel még idén is a 4. helyre rangsorolta a Napi.hu kiadványa. Mészáros ugyanezen idő alatt jóformán a semmiből előbukkanva fénysebességgel gyarapította a vagyonát, olyannyira, hogy a miniszterelnöki jóbarát már közvetlenül Demján mögé, az 5. helyre ugrott 120 milliárd forinttal.

A Balaton-felvidéki borászok között tavasszal már híre ment az ügyletnek, akkor úgy tudták, hogy Demján szőlőit veszi meg Mészáros. A 24.hu akkor azt hozta le, hogy az adásvétel Demján másik boros érdekeltségét, a Badacsonyi Pincegazdaság Zrt.-t érinti. Ez a balatoni borvidék egyik legnagyobb borászata, és a cégnél azt nyilatkozták a portálnak, hogy borászati üzemet nem érintett a bevásárlás, két ingatlant értékesítettek a Búzakalásznak. Ebből az következett volna, hogy szőlőültetvényekről van szó, de Demjánék ezt akkor határozottan tagadták. A mostani cégbejegyzés alapján nagyjából mindegy is, a Canter Borház nevű cégbe már a cégbíróság is bejegyezte a Búzakalász tulajdonszerzését, így minden felett diszponál, ami a kft-hez tartozik, legyen az üzem vagy ültetvény.

Fotó Facebook/Canter Borház

A Canter már az ötödik boros befektetése Mészárosnak,

korábban azonban Tokajhegyalján vásárolt. A Búzakalász először a bodrogkeresztúri központú Dereszla Bortermelő Kft.-t vette meg, majd Mészáros saját nevén szállt be a Dereszla Sparkling Kft.-be. Azután ugyancsak a Búzakalász nevére került a Henye Borászat Kft., illetve a Tokaj-Major Bortermelő Kft. Tokajhegyalján is jó vásárt csinált a felcsúti mágnás, legalábbis a HVG hetilap korabeli cikke szerint a Dereszla mindössze 120 millió forintért cserélt gazdát, miközben 2,5-3 milliárd forintra becsülték az 54 hektáros szőlőbirtok, a borászat, és a borkészlet értékét. Az ügylet után ráadásul Mészáros csápjai már az állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt.-ig nyúltak: az adásvételkor is Dereszla-tulajdonos, és a cégben máig ügyvezető Kalocsai László az állami boros társaság egyik igazgatósági tagja.