Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Duterte rendőrei egy nap alatt 32 embert öltek meg drogbűnözés gyanújával

Duterte rendőrei egy nap alatt 32 embert öltek meg drogbűnözés gyanújával

A hétfőn kezdett és kedden befejezett rendőrségi akció áldozatainak száma rekordnagyságúnak számít azóta, hogy az egy évvel ezelőtt hivatalba lépett Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök háborút hirdetett a kábítószer ellen. A rendőrség őrizetbe vett 109 embert az akció során, közölte Romeo Caramat tartományi rendőrkapitány. Azt is mondta, hogy a gyanúsítottak egy része őrizetbe vételük során fegyveres ellenállást tanúsított, a rendőrök viszonozták a tüzet – írja az MTI.

Caramat szerint a gyanúsítottaknál 367 tasaknyi metamfetamint találtak, amelynek feketepiaci értéke 1,17 millió Fülöp-szigeteki peso (több mint hatmilliárd forint). Az őrizetbe vett embereknél még 765 gramm marihuánát, kettő kézigránátot és 34 lőfegyvert foglaltak le.

Duterte egy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta hivatalos közlések szerint csaknem

3500 emberrel végeztek, és több mint 95 ezer embert vettek őrizetbe országszerte a hatóságok a különböző kábítószer-ellenes akciókban.

Emberi jogi csoportok szerint azonban ennél jóval magasabb lehet a halálos áldozatok száma. Rodrigo Dutertét többen is bírálták a drogháborúja miatt, egyrészt a halálos áldozatok száma, másrészt az alapvető emberi jogok megsértése miatt. Duterte a múlt hónapban azt mondta, hogy nem készül visszafogni a halálos áldozatok miatt hevesen bírált drogellenes kampányát.