Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Magyar tanácsadója fejét követelik Trumptól a charlottesville-i tragédia nyomán

Magyar tanácsadója fejét követelik Trumptól a charlottesville-i tragédia nyomán

Az amerikai képviselőház négy kisebbségi frakciója közös nyílt levélben szólította fel Donald Trump elnököt, hogy rúgja ki három tanácsadóját: Sebastian Gorkát (Gorka Sebestyént), Steve Bannont és Stephen Millert, tudósít az AFP hírügynökség. A levél szerint e három személy jelenléte az elnök stábjában felbátorítja a szélsőjobboldali mozgalom tagjait.

„Az amerikaiak megérdemlik, hogy abban a tudatban élhessenek, hogy fehér nacionalisták, a fehér felsőbbrendűség hívei és

neonácik nincsenek olyan pozícióban, amiből befolyásolhatnák az ország vezetését.

Ebben a zűrzavaros időszakban az amerikaiak olyan vezetőt érdemelnek, aki összetartozást hoz, és megtagadja azokat, akik szétszakítanának bennünket” – olvasható a levélben.

Mindhárom, a levélben említett tanácsadó kapcsolatokkal rendelkezik a szélsőjobboldali alt-right mozgalomhoz.

Nagy nehezen elítélte a széljobbot

Charlottesville-ben egy szélsőjobboldali demonstráción egy férfi autójával az ellentüntetők közé hajtott, egy embert megölt, sokakat megsebesített. Donald Trump első nyilatkozatában elítélte az erőszakot, de a szélsőjobboldali mozgalmakat és ideológiákat nem, ezért rengeteg kritikát kapott, saját pártján belülről is. Második nyilatkozatában (két nappal az eset után) ezt már megtette, azt mondta, „a rasszizmus gonosz – azok, akik erőszakot tesznek a nevében, bűnözők, beleértve a Klu Klux Klánt, a neonácikat, a fehér felsőbbrendűség hirdetőit és minden gyűlöletcsoportot. Az ilyenek visszataszítóak minden érték szempontjából, amiket amerikaiként nagyra becsülünk”.

Egy ismert alt-right-os tweetjét osztotta meg

Másnap azonban már megosztotta egy ismert alt-right-os összeesküvéselmélet-hívő tweetjet, ami egy chicagói lövöldözésekről szóló cikket tartalmazott. Kritikusai szerint Trump szélsőjobboldali szavazóit próbálta nem elidegeníteni magától, amikor egy főként feketék lakta városrészben elkövetett bűncselekményekről szóló cikket osztott meg.

Választási kampányában Trumpot a szélsőjobb számos alakja támogatta, Steve Bannon mellett például David Duke, a Klu Klux Klán volt vezetője. Trump szélsőjobboldali szervezeteket (köztük expliciten a Klu Klux Klánt) elítélő nyilatkozata után Duke a Twitteren figyelmeztette Trumpot, ne feledje, hogy a fehér amerikaiaknak köszönheti a megválasztását, és csalódottságát fejezte ki Trump nyilatkozata miatt.