Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Zalaegerszeg versenyez a Tesláért – 15 milliárd a tesztpályához

Zalaegerszeg versenyez a Tesláért – 15 milliárd a tesztpályához

Az biztosnak látszik, hogy egyelőre forráshiányra nem lesz gondja, a többi között elkészülte után önvezető autók tesztelésére is alkalmas zalaegerszegi járműipari tesztpályáért felelős cégnek. A múlt pénteki kormányhatározat alapján ugyanis

15 milliárd forint tőkeemelést hajtanak végre a kivitelezést menedzselő Autóipari Próbapálya Zala Kft.-ben.

A forrást a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja a társaság számára, amelyből a „szükséges technológiai fejlesztéseket” kell végrehajtani. (Jelenleg a vállalat 203 millió forint jegyzett tőkével rendelkezik.) Ez ugyanakkor nem a beruházás végösszege. A kormányhatározat ugyanis arról is szól, hogy Varga Mihálynak, a nemzetgazdasági tárca vezetőjének egy előterjesztést is készítenie kell, amely a projekt további költségeiről és a piaci forrásbevonás lehetőségeiről szól.

Palkovics László államtitkár, a tesztpálya kormánybiztosa legutóbb a múlt héten beszélt arról, hogy a 250 hektáron elterülő

beruházás összesen 42 milliárd forintot emészt fel,

A zalaegerszegi tesztpálya alapkövét májusban tették le. A fejlesztés keretében a város környékén egy 5G-s informatikai hálózatot is kiépítenek, összhangban a járműipari fejlesztéssel. A pálya közvetve és közvetlenül 350 mérnöki álláshelyet teremt. A nemzetgazdasági tárca korábbi közlése szerint az emlegetett első ütemben többi között a fékteszteket biztosító zónát, és az autonóm járművek vizsgálatát lehetővé tévő felület készül el. A második fázisban megépül a nagysebességű viszonyokra alkalmas ovális pálya, sor kerül a járműdinamikai tesztelemek további fejlesztésére, további kiszolgáló épületek létrehozására. A tervek szerint 2019 végére készülhet el a teljes beruházás.

vagyis a tőkeemelés melletti, a költségeket vizsgáló előterjesztésnek érdemi kérdésekre kell választ adnia. Palkovics jelezte, hogy a létesítmény első fázisa, a 300 méter átmérőjű tesztpálya 2018 tavaszára, nyarára készül el.

Az államtitkár szerint folyamatosan tárgyalnak autóipari cégekkel, ám neveket nem említett. Szakmai körök véleménye szerint azonban a zalai projektnek egy nagyon jelentős magyarországi beruházásra is hatása lehet. Elon Musk cége, az elektromos autóiról ismert Tesla az ígéretek szerint ez év vége felé jelentheti be, hova is telepíti európai üzemét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyilatkozásai szerint versenyben vagyunk az épülő gyárért.

Lapunknak nyilatkozó iparági elemzők szerint a tesztpálya fejlesztése ebben a harcban Magyarország melletti jó pontot jelenthet.

Szijjártó Péter, a külügyi tárca vezetője a közeli hetekben arról beszélt, hogy reményei szerint a Tesla alelnökével ősz elején találkozik, legalább is az ezzel kapcsolatos szervezés folyamatban van. Ezen a találkozón pedig jól jöhet a zalaegerszegi tesztpályát építő cég tőkeemelésééről szóló határozat.

Kérdés, hogy ez elegendő-e a Tesla lenyűgözéséhez, hiszen az amerikai vállalat a nevadai gyárához (Gigafactory) egészen hasonló autógyárat szeretne felhúzni Európában. A Tesla-fejlesztés teljes értéke a hírek szerint körülbelül 5 milliárd euró lenne.