Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Trump végül kimondta Charlottesville-ről, amit ki kellett

Trump végül kimondta Charlottesville-ről, amit ki kellett

Donald Trump amerikai elnök határozottan állást foglalt a rasszizmus és a nacionalizmus ellen, amikor másodszor beszélt a charlottesville-i tragédiáról (ahol egy szélsőjobboldali demonstráción egy férfi kocsijával az ellentüntetők közé hajtott, egy embert megölt, többeket pedig megsebesített).

Első nyilatkozatában Trump elítélte az erőszakot, a szélsőjobboldali ideológákat azonban nem,

sőt azt mondta, az ügyben több oldal érintett volt. A charlottesville-i gyilkosságot egyébként a hatóságok terrortámadásnak minősítették.

Rengeteg kritikát kapott

Trumpot sokan kritizálták, amiért elsőre nem foglalt egyértelműen állást a szélsőséges csoportok és ideológiák ellen. Második nyilatkozatában ezt már megtette. Bár beszédét gazdasági kérdésekkel kezdte, holott mindenki arra számított, elsősorban a Charlottesville-ben történtekről fog beszélni.

Elítélte a széljobbot

Az elnök azt ígérte, az igazságszolgáltatás mindenkire le fog sújtani, aki bűncselekményt követett el a charlottesville-i „rasszista erőszak” során. Az igazságügyi minisztérium emberjogi vizsgálatot indított az ügyben.

„A rasszizmus gonosz – azok, akik erőszakot tesznek a nevében, bűnözők,

beleértve a Klu Klux Klánt, a neonácikat, a fehér felsőbbrendűség hirdetőit és minden gyűlöletcsoportot. Az ilyenek visszataszítóak minden érték szempontjából, amiket amerikaiként nagyra becsülünk” – mondta Trump.

Az elnök hosszasan hangsúlyozta, hogy minden ember egyenlő. Trump szerint Amerika az ilyen helyzetekben mindig megmutatta, hogy az erőszakra adandó válasz a szeretet, az együttműködés és az egység.

Azt mondta, kampányában megígérte, hogy elnökként helyreállítja a jog és a rend uralmát az Egyesült Államokban, ígéretét be fogja tartani, kormánya semmilyen erőforrást nem fog sajnálni annak a célnak az elérésétől, hogy minden amerikai gyermek biztonságban és félelem nélkül nőhessen fel.

A sajtótájékoztató végén kérdésekre nem válaszolt.

https://www.youtube.com/watch?v=ZfPx3_u7moM