Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Musk olyat lőtt az űrbe, amit még senki

Musk olyat lőtt az űrbe, amit még senki

Elon Musk űrcége, a SpaceX sikeres fellövést hajtott végre augusztus 14-én. A Falcon 9 rakétával útnak indított Dragon űrhajó Föld körüli pályára állt, augusztus 16-án fog találkozni a Nemzetközi Űrállomással (ISS), ahova utánpótlást szállít. A Falcon 9 első fokozata ráadásul a fellövés után a tervek szerint leszállt a SpaceX Cape Canaveralben található szárazföldi leszállóplatformjára, írja a Techcrunch.

Ez volt a SpaceX 12. ember nélküli teherkilövése az ISS-re. A rakomány ezúttal egy különleges berendezést is tartalmaz, egy kereskedelmi forgalomban kapható szuperszámítógépet, ilyet még soha senki nem lőtt fel űrállomásra. A gép a Hewlett Packard gyártmánya, egy átlagos asztali számítógépnél 30-100-szor erősebb.

Még nem tudni, hogyan fog működni a számítógép a világűrben, mindenesetre lent a Földön sok cég várja reménykedve az eredményeket, írja a CNN. Sok területen használnak ugyanis nagy felbontású műholdképeket (például a mezőgazdaságban a vetés növekedésének követésére), azonban a nagy felbontású képek sokkal több adatot jelentenek, amit nehéz lejuttatni a Földre. Ha az adatokat már az űrállomáson fel tudnák dolgozni, akkor sokkal kevesebb adatot kellene a Földre küldeni.

https://www.youtube.com/watch?v=vxgya5wB2ew