Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Már a nyitás előtt gondok voltak a mórahalmi makettparkban

Már a nyitás előtt gondok voltak a mórahalmi makettparkban

Műszaki problémák és a projekt hiányosságai miatt követelte vissza az Európai Unió által kiutalt 436 millió forintot a mórahalmi Mini Hungary Parktól a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ráadásul ezeket már a záró helyszíni bejáráson látták a hatóságok, mégis megnyithatott a makettpark.

A tárcától Hadházy Ákos, az LMP társelnöke írásban kérte ki az erre vonatkozó adatokat, Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár válaszából az viszont nem derült ki, hogy az összeget pontosan ki és mikor fizeti vissza.

Mórahalmon több mint ötven miniatürizált épület található, a makettek az 1910-es Magyarország történelmi épületeit mutatják be 1:25-ös méretarányban. A projektet megálmodó Bornemzet Kft. 2010-ben, még a Bajnai-kormány idején 450 millió forint uniós támogatást kapott, ehhez tett még hozzá 100 milliót önerőből. Ez azt jelenti, hogy a park minden egyes makettje átlagosan 11 millió forintba került, ennyiért vidéken akár egy kisebb lakást is meg lehet venni.

Az Országház makettje önmagában több tízmillió forintba került. Fotó: Facebook/Mini Hungary Park

Idén júliusban az RTL Klub híradója számolt be róla először, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium visszakérte az uniós támogatásként addig kiutalt 436 millió forintot. A riport szerint ezután a Bornemzet Kft. csődöt jelentett, és a papíron 650 millióból épült parkot egy árverésen 50 millió forintért a mórahalmi önkormányzat vette meg azért, hogy ne legyen az enyészeté az egész terület.

 

Az NGM akkor még nem válaszolt a kérdésre, hogy pontosan miért követelték vissza a teljes támogatási összeget. Hadházy Ákos ezért írásban fordult a minisztériumhoz.

Először még jó volt

A tárca válaszában azt írta, a projekt mind formai, mint tartalmi szempontból megfelelt a pályázati kiírásban meghatározott feltételeknek. A problémák ezután kezdődtek. A park nem készült el a megadott végső határidőre, 2014 márciusára, ráadásul a Bornemzet Kft. a szükséges záró elszámolást sem nyújtotta be.

Amikor elvégezték a záró helyszíni szemlét, az is kiderült, hogy a meglévő makettek és a fogadóépületek sincsenek megfelelő műszaki állapotban, valamint „a megvalósítani tervezett projektelemekhez kapcsolódó hiányosság tárult föl”.

A minisztérium ezután elutasította a záró kifizetési kérelmet, és szabálytalansági eljárást indított.

A mórahalmi önkormányzatnak azóta egyébként restauráltatnia kellett a makettek jelentős részét. Az épületek ugyanis annak ellenére is nagyon rossz állapotban voltak, hogy a beruházás során a befektető vállalta, időtálló anyagokból csináltatja meg a turisztikai attrakciónak szánt elemeket.

Fotó: Facebook/Mini Hungary Park

A park a Móra-Turist Kft. üzemeltetésében azóta is működik, vasárnap például “Nosztalgia Estet” tartottak (a Facebook szerint 5-en biztosan ott voltak).

Ex-focisták a résztulajdonosok

A park ötlete annak idején Dlusztus Imre fejéből pattant ki, a Bornemzet Nonprofit Kft. tulajdonosa és üzemeltetője a Hír Televízió alapítója volt, de főszerkesztői pozíciót töltött be a Délmagyarország és a Helyi Théma lapoknak. Két fiának, Andrásnak és Imrének résztulajdona van a vállalkozásban, amely Mini Hungary-t is működtette. A testvérpár nem ismeretlen labdarúgó-körökben. Dlusztus András több évig játszott magyar NB I-ben, de Brazíliában is focizott, testvére, Imre játszott a Szeged vagy a Videoton korosztályos csapatiban, ám egy sérülés miatt felhagyott a profi futballal.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az állam kitől tudná behajtani a közel félmilliárd forintos összeget.