Húsz érdekesség a húszéves South Parkról

Húsz érdekesség a húszéves South Parkról

Amióta a South Park debütált a Comedy Centralon, folyamatosan a humorcsatorna egyik legerősebb műsora, amit hetente több mint 8 millióan néznek. 30 nyelvre fordították le, 130 országban mutatták be, 18 Emmy-díjra jelölték (amiből ötöt meg is nyert), és egy nagyjátékfilm is készült belőle (az 1999-es South Park: Nagyobb, hosszabb és vágatlan világszerte 83,1 millió dollárt kaszált).

Hazájában igen helytelenül már tavaly megünnepelték a népszerű animációs sorozat huszadik születésnapját, mivel akkor indult a huszadik évada, de az eltelt évek alapján akkor még csak 19 éves volt. Így azonban ki tudtuk szemezgetni a legizgalmasabb információkat a jobbnál jobb nosztalgiázós cikkekből és interjúkból. Fogadjunk, hogy még nem hallotta őket!

1. Valójában már rég elmúlt húsz

A South Park őstörténete egészen 1992-ig nyúlik vissza, akkor történt ugyanis, hogy két osztálytárs a Coloradói Egyetemen, Matt Stone és Trey Parker gondolt egyet, és néhány ollóval körbevágott papírfigura és egy öreg 8mm-es kamera segítségével készített egy ötperces stop-motion animációt. Ahogy az lentebb is látható, az ős-South Park animációja még igen kezdetleges volt, de az alkotók ezzel rakták le rajzfilmbirodalmuk alapjait, ahogy megvolt már összetéveszthetetlen polgárpukkasztó humoruk is.

https://www.youtube.com/watch?v=Tkmxks20MPk

2. Egy karácsonyi képeslapból indult az egész

1995-ben Brian Graden, a Fox egyik vezető munkatársa megkérte barátait, Stone-t és Parkert, hogy csináljanak egy animációs karácsonyi képeslapot annak a négy trágár kis figurának a főszereplésével, akiket még az egyetemen alkottak meg. El is készült az 1992-es Jesus vs. Frosty remake-je, a The Spirit of Christmas (melyben Jézus egyúttal a Mikulással csap össze), amit Graden VHS-másolatokon küldött szét az ismerőseinek. Akik szintén továbbküldték a kisfilmet az ismerőseiknek, és mindez addig burjánzott, amíg a Comedy Central megkereste egy ajánlattal Stone-ékat.

https://www.youtube.com/watch?v=qyyeRnDCG3I

3. George Clooney volt az egyik legelső rajongó

Anne Garefino, a rajzfilmsorozat executive producere elmesélte, hogy még el sem kezdtek dolgozni magán a szérián, amikor megtudták, hogy George Clooney több száz VHS-kópiát csináltatott a The Spirit of Christmasből, amit az összes ismerősének elküldött. A színész ezek után természetesen örömmel vállalta, hogy a negyedik részben ő legyen Stan meleg kutyájának a szinkronhangja, ahogy később a nagyjátékfilmben is szinkronizált.

4. A pilot epizód egy egész nyáron át készült

Habár ma már a számítástechnika segítségével mindössze hat röpke napig tart összerakni egy-egy epizódot, a legelső részt (Cartman Gets an Anal Probe) egy teljes nyáron, 60-70 napon át készítették az alkotók. Akkor még ugyanis kézzel dolgoztak, és ha a csatorna bármit változtatni akart, napokig tartott, amíg újra megcsinálták az egészet.

https://www.youtube.com/watch?v=53uVisEj_Hw

5. Natasha Henstridge volt az első igazi sztárvendég

Parker és Stone egy darabig csak állathangok szinkronizálására hívtak különböző sztárokat (lásd a már említett George Clooney-t, de Jay Leno is eljött elnyávogni Cartman macskájának szerepét). Az 1995-ös scif-i/horror, A lény miatt azonban annyira odáig voltak Natasha Henstridge-ért, hogy neki igazi szöveges szerepet adtak: ő lett a tizenegyedik epizódban Ms. Ellen, a helyettesítő tanár. „Eljutott hozzám a pletyka, hogy csak azért hívtak, hogy találkozhassanak velem és köszönhessenek, ami elég vicces. De az emberek még húsz év után is emlékeznek a szereplésemre, szóval abszolút megérte” – árulta el a színésznő.

6. Kik a legnagyobb kedvencek?

Steve Raizes, a Comedy Central alelnöke elmondta, hogy nem túl meglepő módon a négy fiú, azaz Stan, Kyle, Cartman és Kenny a legnépszerűbbek a rajongók körében, de az elmúlt években felsorakozott hozzájuk Randy és Butters is, a legutóbbi évadok óta pedig PC igazgató urat is igen megkedvelték a nézők.

7. Parker és Stone az Oscar-gálából is show-t csináltak

A South Park elfogadottságának igazi mérföldköve volt, amikor 2000-ben a South Park-mozifilmet Oscarra jelölték, a legjobb eredeti betétdal kategóriában (a Blame Canadával). A két alkotó azonban természetesen nem szmokingban jelent meg a ceremónián, hanem női ruhában, ráadásul bevallották, hogy be is voltak LSD-zve. A kis tréfarépák később elmesélték, hogy néhány művészkollégának nagyon tetszett a kis műsoruk, de volt olyan is, aki kiakadt rajta. Michael Caine az előbbi, Gloria Estefan az utóbbi tábort erősítette. A dal végül nem nyerte meg az Oscar-díjat.

8. Majdnem megvették a Casa Bonitát

A sorozat egyik fontos helyszíne a Casa Bonita nevű mexikói étterem, amelynek vezető menedzsere, Mike Mason elismerte, hogy először megrémült, amikor az alkotók megkeresték azzal, hogy szeretnék beleírni a vendéglőt a sztoriba. De megnyugtatták, hogy nem lesz semmi gond, a South Park szereplői imádják a Casa Bonitát, így végül megszületett a megállapodás. 2012-ben egyébként meghirdették az éttermet, és Parker elmondta, hogy úgy tíz percig még az is felmerült, hogy megvehetnék, és átnevezhetnék South Park Casa Bonitának, hiszen egy csomó ember a sorozat miatt jár oda.

Forrás: Comedy Central

9. Gyakran kerülnek időzavarba

A South Park epizódjai hétről hétre készülnek, és minden évadban legalább egyszer előfordul, hogy úgy tűnik: az alkotóknak nem sikerül időre befejezniük a munkát. Ennek ellenére csak egyetlenegyszer volt olyan, hogy nem tartottak be egy határidőt: 2013-ban, a 17. évad során a negyedik rész sugárzását el kellett halasztani, mert egy autóbaleset miatt nem volt áramellátás a stúdióban, ahol Parker és Stone dolgoztak.

10. Nem is Isaac Hayes hagyta ott a sorozatot

Annak idején nagy port kavart, hogy a Séf bácsi hangját kölcsönző néhai soul énekes, Isaac Hayes távozott a szériából, mert gúnyt űztek a szcientológiai egyházból, amelynek ő maga is tagja volt. A valóság ezzel szemben a sztár fia, Isaac Hayes III szerint az, hogy Hayes közleményét nem is ő maga írta. „Akkoriban apám körül mindenki szcientológus volt, az asszisztense, az összes segítője. Így valószínűleg valaki a nevében lépett ki a South Parkból. A mai napig nem tudjuk, ki volt. Az apám nem volt ekkora álszent, hogy szerepel egy műsorban, ami viccet csinál az afroamerikaiakból, a zsidókból, a melegekből, és aztán pont akkor hagyja ott, amikor a szcientológusokból is. Sosem tett volna ilyet” – mondta Isaac Hayes III.

11. A fogadtatás minden várakozást felülmúlt

A fent már említett Brian Graden – aki a VHS-szétküldő akciója után a South Park egyik ötletgazdája lett – arról számolt be, hogy a széria 1997-es debütálásakor egyáltalán nem költöttek marketingre, így arra gondoltak, hogy ha nagy szerencséjük van, talán 200 ezren megnézik az első epizódot. A premier nézőszáma végül 889 ezer lett, a részek nézettsége pedig az évad során egészen 5,6 millióra bővült. Erre senki sem számított sem az alkotók közül, sem a csatornánál.

https://www.youtube.com/watch?v=XrEIOSf9Sw4

12. Majdnem balhé lett a főcímdalból

A pilot epizódon dolgozó Stone és Parker nagy rajongói voltak a Primus nevű együttesnek, így őket kérték fel a sorozat főcímdalának megírására és előadására. Les Claypool és társai egyáltalán nem hittek benne, hogy az animációs műsor valaha is képernyőre kerül, de szívességből azért megcsinálták a dolgot. A Comedy Centralnak azonban nem tetszett a végeredmény, mivel úgy találták, nem elég tempós. A zenekar azonban időközben turnézni indult, így

eszük ágában sem volt újra felvenni az egész dalt.

Stone-ék végül egy koncert backstage-ében rohanták le a zenészeket, és az lett a vége, hogy az énekes újraénekelte a dallamot, a zenét viszont nélkülük gyorsították fel.

13. Szarunk mi a díjakra – vagy mégsem?

A South Park 2005-ben nyerte első Emmyjét, olyan ismert animációs sorozatokat ütve ki a nyeregből, mint A Simpson család, a Family Guy vagy a SpongyaBob Kockanadrág. „Hát igen, rólunk mindenkinek az a benyomása, hogy akkora punkok vagyunk, hogy le se szarjuk a díjakat, de aztán amikor tényleg megnyerünk valamit, igazából tök jó érzés. Nyerni nagyon állat” – nyilatkozta egyszer Matt Stone.

14. A cenzúra is utolérte

Első ránézésre úgy tűnik, hogy a South Parkban gátlástalanul ki lehet mondani bármit, és viccet lehet csinálni bármiből. 2006-ban azonban a cenzúra Parkeréket is utolérte: történt ugyanis, hogy az alkotók reagálni akartak a dániai Mohamed-karikatúrák körül kirobbant botrányra – a csatorna vezetői azonban megtiltották nekik, hogy Mohamedet ténylegesen ábrázolják az epizódban. Az eset 2010-ben újra megismétlődött. A csatorna egyik vezetője, Doug Herzog azzal indokolta a döntést, hogy ezzel csak a dolgozóikat védték, Parkerék pedig úgy reagáltak, hogy már annyira elegük van ebből az egészből, ugorjanak inkább a következő epizódra.

15. Eleinte pont saját hazájában rühellték a sorozatot

Ahová csak Parker és Stone betették a lábukat, a nézők és a kritikusok mindenhol imádták őket – kivéve Coloradóban, ahonnan ők maguk is származnak, és ahol a South Park játszódik. Az alkotók arról számoltak be, hogy

a kritikák 95 százalékban pozitívak voltak, a maradék 5 százalékban pedig mindig a coloradói illetőségű lapok húzták le őket.

2008-ban azonban szerencsére megfordult a dolog: abban az évben Denverben tartották a Demokratikus Nemzeti Konventet, és az „ezekre a dolgokra lehetünk büszkék Coloradóban” felsorolásban a South Parkot is szerepeltették.

16. Nemes bosszú

A sorozatban Cartman anyukája igazi promiszkuis asszony, akinek Trey Parker a Liane nevet adta. Így hívták ugyanis volt menyasszonyát, akit rajta kapott egy másik férfival, ezért a fűvel-fával összefekvő Mrs. Cartman alakjával állt rajta nemes bosszút.

17. Változtassák meg Kennyt!

Matt Stone úgy szokta felmondani Kenny sorait, hogy a ruhája ujjába beszél, így sikerül leginkább visszaadni a srácnak a száját eltakaró kapucnija miatt nehezen érthető szavait. Egy sokkal érdekesebb infó Kennyvel kapcsolatban azonban, hogy a kilencvenes évek végén állítólag egy kanadai nő panaszt nyújtott be a sorozat ellen a helyi médiahatóságnál, mivel a kisfiát is Kennynek hívják, ezért minden alkalommal súlyos traumát él át, amikor a karakter sorozatosan meghal mindegyik részben. Ráadásul az osztálytársak is rendszeresen csúfolják a névegyezés miatt. Az anya azt akarta elérni, hogy az alkotók változtassák meg a figura nevét – de a hatóság visszautasította a kérvényt.

https://www.youtube.com/watch?v=KodPahK5OHI

18. Bosszúból finganak

A folyton rotyogtató Terrance és Phillip figuráját Parkerék stílszerű fricskaként azért alkották meg, mert sokszor hallották vissza azt a véleményt a South Parkról, hogy „nem több mint rossz animációval megvalósított fingós viccek sokasága”.

19. Honnan jön Kula bá?

Kula bá karaktere Trey Parker saját gyerekkorából ered. A kis Treynek ugyanis kicsiként szokása volt, hogy nem húzta le maga után a vécét, ezért az apukája elhitette vele, hogy ha nem húzza le, Kula bá eljön érte és felfalja.

20. Papa, mama, gyerekek

Parker nem csak Kula bával állított emléket a családjának. Stan családjának minden tagja, azaz az apa, Randy, az anya, Sharon és a nővér, Shelley az alkotó saját családtagjairól van elnevezve. Ehhez hasonlóan Kyle szülei, Gerald és Sheila Matt Stone szülei után kapták a nevüket.