Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
A Párbeszéd felvette a harcot a robotok ellen

“A Párbeszéd szerint semmi nem indokolja, hogy kizárólag az emberek által végzett munkát adóztassuk, és mivel az Európai Unió munkahelyeinek több mint a felét veszélyezteti az automatizáció, a párt időszerűnek látja, hogy a kormány egy robotadó előterjesztését tartalmazó javaslatot nyújtson be az Európai Unió Tanácsának” – kezdi a párt az MTI-hez eljuttatott közleményét.

Azután néhány konkrét számra is kitérnek, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt mondta, hogy a magyarországi körülbelül 4 millió munkahelyből 350-400 ezer szűnhet meg a digitalizáció miatt. A közlemény szerint a Világbank és a Bruegel intézet némileg borúlátóbbak, szerintük a magyar helyek nem csupán 10, de 55 százalékát veszélyezteti a robotizáció.

via GIPHY

“Látni kell, hogy még ha azonos is lenne a robot és ember által végzett munka adóterhe, vállalkozó a robotok alkalmazásában érdekelt, hiszen annak nem kell pihenőidőt szabadnapot adni és munkabért sem kell fizetni neki. A jelen helyzetben azonban még az is a robotok alkalmazása felé tolja a vállalkozót, hogy a robotok által végzett munka adómentes – szemben az emberek által végzett munkával” – kel ki a párt a robotok ellen.

Az csak a közlemény végefelé derül ki, hogy a párt egyébként alapvetően nem azt gondolja, hogy bújjunk vissza a kövek alá, és tépjük ki a villanyvezetékeket is a falakból. A robotok megadóztatásából befolyó pénzt arra költenék, hogy a robotok miatt a munkájukat elvesztő emberek támogatását, átképzését finanszírozni tudják.

Hozzáteszik, fontos, hogy az Európai Unió teljes területén és egységesen vezessék be a robotadót, ellenkező esetben egy-egy regionális adóztatás jelentős versenyhátrányt okozhatnak azokkal szemben, akik nem adóztatják meg a robotmunkát.

Egészen változatos, hogy milyen munkákat lehet kiváltani robotizációval, az USA-ban például egyre nagyobb divat az egyszerűbb örző-védő feladatokat robotokkal elvégeztetni, de ez sem mindig zökkenőmentes. Hiába olcsóbb a robotsecurity bármilyen embernél, ha szerencsétlen vízbe fojtja magát munka közben.

A Párbeszéd közleménye nem tér ki rá, de egyébként az általában a legegyszerűbb fizikai munkák kiváltására használt robotok nem ingyen vannak.