Nem véletlenül nem látni sok kerekesszékest a fesztiválokon

Nem véletlenül nem látni sok kerekesszékest a fesztiválokon

Gondoljon vissza, mikor látott legutoljára kerekesszékes fesztiválozót vagy éppen koncertlátogatót rendezvényeken? Pedig a mozgássérült fiatalok ugyanúgy szeretnének kikapcsolódni és bulizni, mint az ép társaik, csak nekik kissé körülményesebb mindezt megszervezni. Éppen ezért alakult meg a Mozduljunk Ki! mozgalom, aminek az a célja, hogy a Magyarországon élő 250 ezer mozgássérült is ki tudja venni a részét a társas élményekből, a kerekesszékesek szakmai segítség mellett biztonságos módon, de önállóan szórakozhassanak.

Magyarországon még nem készült átfogó tanulmány a mozgássérültek szociális beleilleszkedéséről, szabadidős tevékenységéről, de a területen dolgozó szakemberek véleménye szerint a fogyatékossággal, illetve kerekesszékkel élő fiatalok igen elzártan élnek, keveset járnak kikapcsolódni, és ha mégis, akkor sem jellemző, hogy nem fogyatékos kortársaikkal tennék azt. Márpedig a fogyatékossággal élő emberek társadalmi elfogadottságához és befogadásához nélkülözhetetlen, hogy a mozgássérültek és a nem fogyatékossággal élők találkozzanak, közös élményeket szerezzenek.

Sok mozgássérült fiatal vágya, hogy önállóan, a mindennapi környezetéből kiszakadva szórakozhasson, de állapotuk miatt ez szakmai segítség nélkül nem megvalósítható. Segítségre lehet szükségük az önellátás különböző területein, mint például kerekesszék-használat, kommunikációs helyzetek megoldása, evés-ivás, mosdóhasználat. Ezek miatt többségük segítség nélkül önállóan kikapcsolódni, bulizni nem tud, vagyis eddig nem tudott.

Fotó: Mozduljunk Ki! / Bors Eszter

Csángó Dániel két társával, Zsolnay Dórával és Teofilaktu Alexandrával konduktorokkal hívta életre a Mozdujunk Ki! programot. Csángó maga is érintett a dologban, 20 éves korában autóbalesetet szenvedett, amelynek következtében mind a négy végtagja lebénult. Azóta kerekesszékesként él, és a nap 24 órájában segítségre szorul. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne vágyna ugyanolyan életre, mint bármelyik más kortársa: eljárni programokra, dolgozni, moziba menni, egész éjjel bulizni. De ehhez segítségre van szüksége nem csak neki, hanem azoknak is, akik hasonló testi fogyatékossággal élnek.

Tavaly a Szigeten még tesztüzemmel működtek, de hamar kiderült, hogy jó úton járnak. “Ezek fiatalok vagy intézményben élnek, vagy a szüleikkel. Nincs arra lehetőségük, hogy egy szakszerű segítővel menjenek el bulizni. Ha segítőt vesznek igénybe, akkor az egy plusz jegyet és egyéb anyagi ellenszolgáltatást jelent, ezt a többségük nem engedheti meg magának. Van olyan vele született mozgássérült, aki még sosem volt bulizni, illetve nagyon sokan olyanok is, akik csak az anyukájukkal tudnak elmenni”- meséli Csángó Dániel, aki elmondta, hogy a tavalyi Szigeten 12 fiatalnak segítettek, ezt idén már megduplázták és menet közben is jönnek az e-mailek megkeresésekkel. Van, aki csak egy napra látogat ki, van aki egész héten kint lakik a fesztiválon. Volt olyan srác, aki tavaly csak egy napot volt kint az édesanyjával, most viszont a program segítségével egész héten kint tud bulizni segítőkkel, kint is lakik és nagyon élvezi a fesztiválozást.

Ilyen nincs máshol

“Sokan nem is tudják, hogy van ilyen lehetőség, nem is keresnek rá, mert eszükbe sem jut, hogy ilyen elérhető, ráadásul ingyen”- mondja Csángó. Aki viszont értesült róla, az nagyon lelkes. Idén a Szigeten a mozgássérülteknek is élhető kempingbe angol, olasz, német és török vendég is érkezett. Itt mindenki egyénre szabott igényeihez tudnak alkalmazkodni, ilyen kezdeményezés nincs máshol. “A Glastonbury Fesztiválon lehet segítőt kérni, de ott csak annyit vállalnak, hogy segítenek eljutni A-ból B-be. Nálunk viszont mindenben segítenek a tisztálkodástól kezdve az öltözésig, az etetésen át a kísérésig”. Csángó Dániel konduktor segítőkkel hozta létre a programot, első körben konduktor tanulók voltak az önkéntesek, idén pedig már laikusok is vannak, 28 lány és 2 fiú segít a mozgássérült fiataloknak bulizni. “Senkinek semmi sem kötelező, teljesen megértjük, hogy ha egy önkéntesnek elsőre sok, ha egy srácot kell lemosdatni. Éppen ezért azt szoktuk mondani, hogy mindenki annyit vállaljon, amennyi kedve van és emberként közelítsen a másikhoz. Aztán haverok lesznek és a világ legtermészetesebb dolgává válik a segítés, hiszen az ember ott segít a haverjának, ahol tud” – mesélte program megálmodója, hogyan is működik náluk az önkéntes munka, ami végső soron mégiscsak azt jelenti, hogy az ember bulizni jár másokkal. Ugyanakkor nagyon komolyan szűrik az önkéntesnek jelentkező embereket, mert azért mégiscsak buliról van szó. “Gondolj bele, ott van valaki, aki rá van szorulva a másik segítségére. De ha a segítő belefeledkezik a buliba és részeg lesz, akkor neki is segítségre lesz szüksége, az meg már eléggé megnehezíti a sérült fiatal bulizását.”

Fotó: Mozduljunk Ki! / Bors Eszter

Év közben sem áll le a buli

Nem csak fesztiváloznak, egyre sűrűbb a program év közben is, hogy a sérült emberek is tudjanak zenei koncertekre járni. Kapcsolatban állnak a Barba Negra, Barba Negra Track, Budapest Park, A38 szórakozóhelyekkel és folyamatosan keresik az lehetőséget, hogy együttműködjenek olyan szórakozóhelyekkel, akik szintén átérzik az ügy fontosságát és nem csak messziről sajnálják a sérülteket, hanem potenciális fogyasztónak tekintik őket. Nagy igényei nincsenek a szervezetnek, legyen lépcsőmentes és nagyon örülnének ha minél több helyen lenne mozgássérült mosdó. Ezen kívül csak annyit kérnek, hogy ne jöjjenek zavarba ha kerekesszékes embert látnak, pontosan ugyanolyan az a fiatal is, mint az összes többi, csak kerekesszékben van.

“Év közben volt, aki minden koncertre elment, bárhova szerveztek látogatást, volt olyan is, aki csak egyre, mert vidékről utazott fel, hogy eljusson egy buliba. A sérült fiatalok egy része nem is gondolja, hogy elmehet zenész szórakozóhelyre, sokan soha nem voltak még koncerten, vagy csak a szülők segítségével. Mikor én autóbeleset után lebénultam, sokáig szégyelltem a kerekesszékemet, nem akartam emberek közé menni. Nem noszogathatunk mindenkit, hogy tudjuk, hogy jól fogják érezni magukat a koncerten és menjenek. De egyre többen jönnek”- mesélte Csángó.

“Látjuk a fejlődést, de nem eresztettünk magunkra tomboló embertömeget, bár attól lennék a legboldogabb, ha annyian szeretnének velünk koncertekre járni, hogy nem győznénk. Folyamatot szeretnénk beindítani, hogy lépésről-lépésre fejlődjünk és olyan helyeken jelenjenek meg mozgássérültek, ahol nem is számítanának rájuk az emberek”.

Fotó: Mozduljunk Ki! / Claudio