Egy tíz hónapos csecsemő volt a legfiatalabb áldozat

Egy tíz hónapos csecsemő volt a legfiatalabb áldozat

Augusztus 22-én folytatódik a halálkamion-per a Kecskeméti Törvényszéken. Bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészésért 11 külföldi állampolgár ellen emelt vádat az ügyészség. Négy vádlottnak ezen felűl még 71, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért is felelnie kell.

Az első hét tárgyalási napon előbb Schmidt Gábor ügyész bolgár, pastu és arab tolmácsok közreműködésével ismertette a 88 oldalas vádirat 26 vádpontját. A vád szerint a 71 ember haláláért közvetlenül felelős első-, másod-, harmad és negyedrendű vádlottakat esetében a legsúlyosabb, életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kéri az ügyészség, de a többiekre is fegyházbüntetés kiszabását kérte.

A vádlottak között egy afgán, kilenc bolgár és egy bolgár és libanoni kettős állampolgárságú férfi van. A Halálkamion ügyében folyt nyomozás bűnügyi költségei már csak a tolmácsolási és fordítási költségek miatt is tetemes, meghaladják a 100 millió forintot.

A vád ismertetése során az ügyészség részletesen bemutatta az embercsempész bűnszervezet felépítését, működését, s hogy a szervezeten belül az egyes vádlottak milyen feladatot láttak el.

Afganisztánból, Szíriából, Irakból és más országokból érkező menekültek csempésztek be Törökországon keresztül az Európai Unióba, majd Görögországon, Szerbián és Magyarországon keresztül tovább szállították őket Nyugat-Európába. Mindezért több ezer eurót fizetettek a migránsokkal.

A bűnszervezet feje az afgán elsőrendű vádlott, aki korábban maga is illegálisan érkezett Magyarországra, de végül oltalmazott státuszt kapott. (Az oltalmazott státuszt az a külföldi kaphatja meg, aki ugyan nem felel meg azoknak a feltételeknek, amelyek alapján menekültként lehetne elismerni, de igazolni tudja, hogy súlyos sérelem érné, ha visszatérne származási országába.)

Az afgán férfi szervezte meg 2015-ben azt az embercsempész-hálózatot, amelynek a halálkamionjában 71 ember lelte halálát Magyarországról Ausztriába tartva az autópályán. Gépkocsikat vásárolt vagy bérelt, és gyakran maga is részt vett a migránsok szállításában, „előfutóként” felvezető autót vezetett. A megvásárolt autókhoz az ötödrendű – bolgár-libanoni – vádlott „szerzett” ideiglenes rendszámokat. A bolgár nemzetiségű másodrendű vádlott feladata volt a sofőrök toborzása. Munkájára folyamatosan nagy szükség volt, mivel a szervezet több bolgár sofőrét is lekapcsolták Németországban, és közülük többeket el is ítéltek ott.

A bűnszervezet hét hónap alatt 31 fuvart bonyolított le, ezekben összesen 1200 embert csempészett Nyugat-Európába, elsősorban Ausztriába és Németországba. Az afgán bandavezér az ügyész szerint legalább 300 ezer eurót keresett az embercsempészettel, és a pénzt hazájába juttata. Bolgár beosztottja ezer euró fizetést kapott. Számára afgán főnöke Pesten lakást is bérelt, ezen túl kapott még egyszer 13, egyszer pedig 15 ezer eurót.

A menekülteket szinte minden alkalommal zárt, levegőtlen furgonokban, összezsúfolva szállították. Nem érdekelte őket a sorsuk.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már a halálkamion tragédiájának másnapján Mórahalom közelében egy újabb emberszállítmányt indítottak útnak; újabb 67 menekültet zsúfoltak be egy ugyancsak zárt hűtőkocsiba és szállították őket Ausztriába. Ezek az emberek nagy valószínűséggel csak azért maradtak életben, mert ki tudták rúgni a kamion lezárt ajtaját.

A Halálkamion 71 „utasát” a harmad- és negyedrendű vádlott Mórahalom környékén vette fel a kamionba. Az 59 férfit, nyolc nőt, és négy gyermeket zsúfoltak a kamion rakterébe. A kocsit a negyedrendű vádlott vezette. Mielőtt bezárta a rakteret, vizet adott az áldozatoknak. Amikor a migránsokra csukta az ajtót, társai figyelték a környéket, nehogy rajtuk üssön a rendőrség, majd folyamatosan kísérték a kamiont.

A hűtőkocsi rakfelülete mindössze 16,26 négyzetméter volt, szellőztetni nem lehetett. A 71 sértett a hely szűkössége, a zsúfoltság okozta mozgásképtelenség, a levegő hiánya, valamint a túlmelegedés és kiszáradás folytán röviddel az indulást követően – még Magyarország területén – szörnyű szenvedések között megfulladt.

Halálukat megelőzően folyamatosan dörömböltek és kiabáltak, azonban a negyedrendű vádlott – társaival egyeztetve – a raktér ajtaját nem nyitotta ki. Amikor az üzemanyag fogytán volt, a gépjárművet Parndorf közelében hátrahagyta.
Ott találták meg a holttesteket, a legfiatalabb áldozat tíz hónapos csecsemő volt.

Jádi János bíró mostanáig hét tárgyalási napot tartott, ez idő alatt a vádlottakat hallgatta ki. Az elsőrendű vádlott sem a nyomozás, sem a tárgyaláson nem tett vallomást. A másodrendű is élt a tárgyaláson a hallgatás jogával, de ő korábban a nyomozók előtt elismerte az embercsempészést, tagadta viszont, hogy bűnös lenne az emberölésben.

Nem tett vallomást a többi vádlott sem. Ehhez természetesen a vádlottaknak joguk van. Ilyenkor a bíró felolvassa a vádlottak korábbi, a nyomozás során tett vallomásukat. Ezekből lehetett megtudni, hogy a harmadrendű elismerte, hogy többször is részt vett „előfutóként” az embercsempészésben, a „halálkamion” felvezetését is ő végezte.

Az eljárás további szakaszában a vádlottak akkor is tehetnek észrevételeket, ha megtagadták a vallomástételt. Az augusztus 22., 23. és 24. napjain folytatódó tárgyalásokon élhetnek ezzel a jogukkal. Mivel a vádirat 8 tanú és 4 szakértő megidézését, továbbá 200 tanú vallomásának felolvasását indítványozta, ez utóbbira is sor kerülhet az elkövetkező tárgyalási napokon.