Úgy tűnik, a BKK másfél évvel benézett egy határidőt

Úgy tűnik, a BKK másfél évvel benézett egy határidőt

A közbeszerzési hatóság a BKK és a T-Systems közti szerződés azon módosítását is vizsgálja, amit 2015 végén írtak alá, de csak másfél évvel később, 2017 augusztusában tettek közzé – tudta meg a Zoom.hu a hatóság elnökétől, Rigó Csabától.

A 2013-ban kötött szerződést kétszer módosították (bár már semmiben sem lehetünk biztosak), az elsőt 2015 végén írták alá. Ez a módosítás azonban csak 2017. augusztus 1-én jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben (itt található), ezt a Zoom.hu írta meg elsőként. Rigó Csaba azt közölte, augusztus 1-én elrendelte a szerződés módosításainak ellenőrzését, beleértve az általunk sérelmezett módosítást is.

Valamint emlékeztetett rá, hogy a közbeszerzési törvény szerint a szerződések módosításairól

az ajánlatkérőnek (ez jelen esetben a BKK) 15 napon belül ki kell küldenie a hirdetményt.

Vagyis ha a BKK valóban csak másfél évvel a szerződés módosítása után tett közzé hirdetményt, akkor megsértette a közbeszerzési törvényt.

Az aláírások az első szerződésmódosításon. Dabóczi Kálmán BKK-vezéré 2015. október 20-ai

Fegyveres őr a jegypapírokhoz

A módosítás értelmében egyébként

  • A T-Systemsnek szigorúbban kell kezelnie a jegypapírokat, mint korábban (ezt a BKK valamilyen incidenssel indokolta),
  • A T-Systems magasabb üzemeltetési díjat kap, mint korábban,
  • A T-Systems egyéb feladatokért is kapott pluszpénzt, például egy animációmódosításért 1,4 milliót.

Nem csak azt találtuk furcsának a módosításban, ahogy (pontosabban amikor) a közbeszerzési értesítőben megjelent, a BKK oldalára „20170725_01.pdf” fájlnévvel került fel, ami elég érthetetlen egy 2015-ös módosításnál. Különösen, hogy a fájlt a metaadatok szerint 2016-ban hozták létre.

Természetesen a BKK-t is kérdeztük, miért nem tették közzé idejében a közbeszerzési értesítőben a szerződésmódosítást, illetve nem tartják-e ezt szabálytalannak. Öt nap alatt nem kaptunk választ.

Gyanús fájlok

A 2013-as alapszerződés másik módosítása az, amiben a BKK megbízta a T-Systemset a botrányba fulladt e-jegy-rendszer kifejlesztésével. A megbízásra értéke miatt elvileg külön közbeszerzést kellett volna kiírni, de a BKK inkább beleszuszakolta a T-Systemsszel már meglévő szerződésébe. Július 22-én az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az e-jegy-rendszerrel kapcsolatos szerződéseket és szerződésmódosításokat. A BKK honlapjára július 25-én került fel a 2013-as szerződés e-jegyes módosítása (itt található). Méghozzá a következő fájlnévvel: „20170725_02.pdf”, ami kísértetiesen emlékeztet a másik módosítás fájlnevére. Ez arra utal, egyszerre töltötték fel őket, másfél évvel az első módosítás aláírása után.