Sosem volt még ilyen menő a Google Doodle

Sosem volt még ilyen menő a Google Doodle

Azt már megszokhattuk, hogy a Google jópofa képek vagy animációk közzétételével hajt fejet egy-egy aktuális esemény évfordulója előtt, így aznap a kereső speciális oldallal jelentkezik. Az augusztus 11-i Google Doodle azonban minden eddigin túlment.

A hiphop születésének 44. évfordulója alkalmából előbb egy (magyar feliratos) kisfilmet nézhetünk meg arról, hogy 1973-ban egy bronxi bulin ezen a napon született meg a hiphop zene legnagyobb újítása, a break. Egy Kool Herc nevű DJ ugyanis ekkor gondolt egyet, és két lemezjátszó együttes használatával hosszabbította meg a hangszeres szüneteket két szám között, így az emberek tovább tudtak táncolni.

Ezután már csak egy lépés volt a szöveges szórakoztatást nyújtó MC megjelenése, és ezzel a hiphop meghatározó erővé vált a zenében, a táncban, a művészetekben és a divatban is. Az augusztus 11-i Google Doodle bónusza az ismeretterjesztő kisfilm után pedig egy játék, amelynek segítségével két virtuális lemezjátszó és egy crossfader működtetésével mi magunk keverhetjük és mixelhetjük a hiphop hajnalából származó zenéket, sőt akár scratchelhetünk is.

Ha augusztus 11-én lemaradnánk róla, a zseniális Doodle-t itt nézhetjük vissza.