Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nyolcmilliárd forintot visz el a legtitokzatosabb magyar cég

Nyolcmilliárd forintot visz el a legtitokzatosabb magyar cég

A kis magyar offshore paradicsomban, Újlengyelben bejegyzett Bimbo Hungria Vagyonkezelő Zrt. alaptőkéjét 1,14 milliárd dollárról, 1,11 milliárd dollárra szállítja le a mexikói tulajdonos – derül ki a cégbírósági iratokból. Ez azt jelenti, hogy a mai árfolyamon számolva 8,75 milliárd forint tőkét von ki a társaságból. Újlengyelben amúgy egymást érik a nagy nemzetközi vállalkozások adóoptimalizáló fiókcégei, de a Bimbo Hungria kiemelkedik közülük, ugyanis Magyarország egyik legnagyobb árbevételű társaságáról van szó. A 2015-ben elkönyvelt több mint 450 milliárd forintos forgalmával a 16. legnagyobb árbevételű cégnek számított Magyarországon, a HVG Top 50-es rangsorában olyan nagy cégeket előzött meg, mint a Borsodchem, a Spar vagy éppen a Richter. A cég Petőfi utca 40-ben egy faluszéli házba van bejegyezve, a kertek végében már a szántóföldek kezdődnek. Az utcában még a Google street view autói sem mentek be, hisz senki nem gondolná, hogy az ország 16. legnagyobb árbevételű cége lapul a kis utcácska egyik házába.

 

A 2008-ban alapított Bimbo Hungria neve alapján ugyan vagyonkezelő, de inkább nevezhető offshore anyagbeszerző vállalkozásnak. Bevétele lényegében abból származik, hogy egyik fióktelepe sütőipari alapanyagokat vesz és ad tovább anyavállalatának, illetve a Bimbo Foods pékségláncnak. A Bimbo Hungria egyetlen tulajdonosa a mexikói, pékárú gyártással foglalkozó Grupo Bombo S.A. B. A csoport Mexikón kívül, az USA-ban, Kanadában és Dél-Amerikában aktív. Magyarországi tevékenységet viszont nem folytat, jelenléte itt inkább adózási okokkal magyarázható. A magyar leánycég 2009-ben fióktelepet alapított Luxemburgban, amelyhez hozzárendelte a védjegyek és kapcsolódó jogokat, jogdíjakat és kölcsönköveteléseket. Ezen kívül van egy amerikai fióktelepe is, amelynek feladata, hogy sütőipari alapanyagokat szerezzen be a mexikói anyacég számára. Ez az alapja a Bimbo Hungria óriásbevételének, miközben magyarországi tevékenységről nincs szó. Az amerikai egyesült államokbeli fióktelep kizárólag harmadik országbeli társaságokkal áll kapcsolatban, a nyersanyagok sohasem lesznek Magyarország területén – szögezi le a cég a beszámolójában.

Ilyen körülmények között a Bimbo Hungria 2016-ban 423 milliárd forint árbevételt ért el, adózott eredménye pedig 13,5 milliárd forint volt. Osztalékot a cégből nem vett ki a tulajdonos, viszont most a tőkekivonás mellett döntött, a leszállított alaptőke így is 1,1 milliárd dollár, azaz 289 milliárd forint lesz. Legutóbb tavaly vettek ki pénzt ilyen módon a magyar leányból, akkor is a mostanihoz hasonló nagyságú, 33,7 millió dolláros tőkecsökkentésre került sor.