Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Meghalt Lábady Tamás, volt alkotmánybíró

Augusztus 11-én hajnalban, életének 73. évében elhunyt Lábady Tamás, az első Alkotmánybíróság tagja, a Pécsi Ítélőtábla egykori elnöke, a magyar jogásztársadalom egyik legmarkánsabb egyénisége.

Lábady Tamás 1944-ben született. Utolsó interjújában, amit 2014-ben adott e sorok írójának, nem kevés öniróniával vallott születése körülményeiről: „A háborúban nem volt könnyű kihordani egy gyermeket, én is magzatfejlődési rendellenességgel születtem. Annyival, amennyi ma bőven elég a terhesség megszakításához. Micsoda kár lett volna értem!”

Negyvenkét évig ült a bírói (alkotmánybírói) pulpituson. 1970-ben a Siklósi Városi Bíróságon kezdte bírói pályáját, és 2012-ben a Pécsi Ítélőtábla elnökeként vonult nyugdíjba. „A bírói munkát mindig szolgálatnak fogtam fel. Szolgálni az embert. Mindig az egyes embert láttam az ügy mögött” – fogalmazta meg bírói ars poeticáját.

A polgári bírói ítélkezést csak kilenc évre hagyta ott, amikor 1990-ben az Országgyűlés az első Alkotmánybíróság tagjának választotta. Kollégái megbecsülését jelezte, hogy megválasztották a testület helyettes elnökének. 2005-ben újra jelölték volna alkotmánybírónak, de ő elhárította a felkérést. Ezt a lépését így magyarázta: „Az akkori Alkotmánybíróság már egyáltalában nem az az Alkotmánybíróság volt, mint az első. Se személyi összetételében, se az alkotmánybíráskodásról való koncepcionális felfogásában.” Ennél nagyobb kihívásnak tartotta a táblabíráskodást. „Az ítélőtáblák felállítása Magyarországon valóságos történelmi esemény volt, a század legjelentősebb igazságszolgáltatási-szervezési vállalkozása, és én óriási kihívásnak éreztem, hogy ennél a történelmi eseménynél – annak egyik főszereplőjeként – jelen lehettem” – értékelte a négyszintű igazságszolgáltatás 2003. január 1-jei bevezetését.

Kiváló egyetemi oktató, nagyszerű tankönyvíró volt. Jogászok nemzedékeit vezette be a polgári jog rejtelmeibe. Szakmai munkásságát Deák Ferenc-díjjal, 2012-ben pedig a legmagasabb igazságügyi kitüntetéssel, a Juhász Andor-díj arany fokozatával is elismerték.

Az Alkotmánybíróság Lábady Tamást saját halottjának tekinti. A temetés időpontjáról a család a későbbiekben ad tájékoztatást.