Balesetveszélyes a Nyugati aluljáró álmennyezete

Balesetveszélyes a Nyugati aluljáró álmennyezete

Lelógó mennyezetdarabok, kitüremkedő kábelek és lámpák fogadják azokat, akik a Nyugati pályaudvar hátsó vágányait az aluljárón keresztül próbálják megközelíteni. A MÁV kezelésében álló terület már régóta balesetveszélyes, a gyalogosok szerint csoda, hogy eddig senkinek nem esett baja.

A jarokelo.hu internetes oldalon hozzászólók szerint az állapot már legalább nyolc éve fennáll, és azt már többször jelentették a hatóságoknak, de eddig még sosem kaptak választ. Van olyan, aki szerint az alacsonyan lógó világítási berendezések akár meg is rázhatják a gyanútlan utasokat.

A Nyugati téri aluljáró különleges eset: kezelésében és üzemeltetésében érintett a fővárosi önkormányzat, a VI. kerület, jelentős rész tartozik a MÁV-hoz, a mozgólépcsők környezete viszont a BKK-é. Az érintett álmennyezet például a vasúttársaság kezelésében áll.

Az aluljáró felújítását régóta tervezik, de eddig nem lett belőle semmi. Fotó: Halász Nóra

A Zoom.hu megkeresésére a MÁV elismerte, hogy a problémával ők is tisztában vannak, és rendszeresen vizsgálják a tartószerkezetet. Ez azonban soha véget nem érő játszma, mert az álmennyezetet sajnos vandálok rendszeresen megrongálják és megbontják.

„A mozgó, laza részeit már többször eltávolítottuk a balesetveszély megelőzése érdekében, ezt a következő napokban is elvégezzük” – írták.

Csakhogy hiába oldják meg a problémát, az aluljáró többi része még mindig balkáni állapotokat idéz. Miközben a Nyugati teret néhány éve felújították, a földalatti szinten kiégett lámpák, elhanyagolt üzletek és szemét fogadja a gyalogosokat.

Elfeledett tervek

Az aluljáró felújítása természetesen már régóta téma, a Fővárosi Közgyűlés előtt például már 2011-ben szerepelt róla egy előterjesztés. Akkor a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) egy jórészt uniós forrásokból finanszírozott programot indított a felújításra, ami a tervek szerint 2015-ben kezdődött volna el. Ebből azonban nem lett semmi.

Információink szerint az aluljáró felújítására továbbra sem került le a napirendről, ezért kérdéseinket elküldtük a NIF sajtóosztályának. Ők azonban azt közölték: „a Nyugati pályaudvar aluljáró részének felújítása jelenleg nem szerepel a rövid távú tervek között”.