Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Zalai felvágott igen, kóla nem lesz az iskolai büfékben

Zalai felvágott igen, kóla nem lesz az iskolai büfékben

Korpás zsemle zalai felvágottal, esetleg egy adag virslis saláta, hozzá egy pohár tej és desszertként aszalt gyümölcsök – ilyen egy tökéletes tízórai az iskolai büfében. Legalábbis a körlevél szerint, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma küldött el az összes magyarországi iskola igazgatójának.

Az iskolai büfék már régóta viták kereszttüzében állnak, hiszen hiába vezették be 2015-ben a menzák – egyébként sokat vitatott – reformját, a gyerekek sok helyen attól még a büfében nyugodtan tömték magukba a chipset és a kólát. Idén szeptembertől azonban mindez megváltozik.

Az EMMI nemrég körlevélben tájékoztatta az iskolaigazgatókat a büfékben árusítható, valamint tiltott termékekről, mellé pedig hatósági dokumentum is járt, amely a következményeket is tartalmazza, ha mégis akadna olyan büfés, aki túrókrém helyett mégis inkább chipsből teremti meg a napi bevételt.

Ilyen esetben a tulajdonos egész egyszerűen lehúzhatja a rolót.

Az már biztos, hogy a chipsadó hatálya alá eső termékeket akkor is tilos lesz forgalmazni, ha a szülők egyébként engedékenyek lennének. Tehát szeptembertől nemcsak a menzán, hanem a büfékben sem lesz chips, cukros üdítő, szörp, energiaital, vagy bármilyen előre csomagolt, sós termék. Tiltólistára kerültek a túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott ételek is. Ez nemcsak a büfékre, hanem az iskolákban felállított automatákra is igaz.

Az igazgatók nemcsak a tiltott termékek listáját kapták meg, hanem egy ajánlást is, amelyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet készített. Ez már sokkal részletesebben írja le, hogy mik azok az ételek és italok, amikkel rá kell venni a gyerekeket arra, hogy egészségesebben táplálkozzanak.

Eszerint a gyerekek szeptembertől a többi közt

  • sovány húsos szendvicseket (baromfi párizsi, pulykasonka, zalai felvágott, zöldséges felvágott)
  • teljes kiőrlésű zsemlékben és kiflikben májkrémeket, kenőmájast
  • halkonzerveket
  • tejet, natúr joghurtot, túrókrémet, kefirt
  • müzlit, puffasztott gabonaszeletet, gabonapelyheket
  • friss és aszalt gyümölcsöket ehetnek.

Ha inni akarnak, akkor választhatnak a szénsavas és szénsavmentes vizek, 100 százalékos gyümölcslevek és zöldséglevek között.

Aki viszont abban reménykedett, hogy az érettségi előtt kávéval, vagy energiaitallal turbózza fel magát, az jobban teszi, ha még otthon betáraz a koffeintartalmú italokból, mert ezeket biztosan nem találja majd a polcokon.

A péksüti sem mindegy

Az EMMI körlevelében azt is leírta, milyen péksütemények lehetnek a kínálatban. A lényeg, hogy a nagy só- és zsiradéktartalmúak, illetve hozzáadott cukorban gazdag termékek helyett a túrós, diós, mákos változatok legyenek jelen a napi választékban. A cukrozott pékáru kínálata kerülendő, sós kifli helyett viszont magvas perec, sajtos pogácsa ajánlható.

A Zoom.hu által megkérdezett iskolaigazgatók egyébként egyetértettek a változtatásokkal, sok helyen meg sem várták a rendeletet, hanem már régóta figyelnek arra, hogy a tanulók egészséges ételekhez jussanak a büfében. Az ajánlásoktól egyébként a szülői munkaközösség kifejezett kérésére el lehet térni, de a tiltott termékeket akkor sem lehet árulni.

Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta: nem véletlen, hogy ennyire nagy hangsúlyt fektetnek az iskolai étkezésre. Magyarországon a felnőttek 30 százaléka túlsúlyos, vagy elhízott, és ez egyre gyakoribb probléma a gyerekek között is.

Hazánkban ugyanis minden ötödik kisfiú és negyedik kislány már hétévesen túlsúlyos.