Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Végéhez közelít a szakszervezeti vagyon széthordása – az Erzsébet-utalványig érnek a szálak

Végéhez közelít a szakszervezeti vagyon széthordása – az Erzsébet-utalványig érnek a szálak

Brutális, több mint 9 milliárd forint vesztesége keletkezett tavaly a Hunguest Vagyonkezelő Zrt.-nek. A mínuszok rendezésére 8,7 milliárd forinttal leszállítja az eddigi, 14,4 milliárdos alaptőkét – így határozott a társaság közgyűlése, praktikusan a cég szakszervezeti gazdája, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. A Hunguest Vagyonkezelő nem akármilyen cég, ez volt a kisebbségi tulajdonosa Magyarország legnagyobb szállodatársaságának, a Hunguest Hotels Zrt.-nek (a többségi pedig Leisztinger Tamás milliárdos kezében volt). Egészen tavaly őszig, amikor a szállodalánc üzemeltetőt megvették a Jászai Gellért-féle Konzum Nyrt.-hez köthető társaságok. A 14 tagú szállodalánc, a márkanév és a franchise jogok vételárát üzleti titokra hivatkozva nem közölték, de Jászai későbbi nyilatkozata alapján 22-23 milliárd forintra tehető. Csak mellékszál: az ügylet állami hátszéllel ment, hitelt nyújtott az állami tulajdonú Eximbank Zrt. és a finanszírozók között volt az MKB Bank.

Durva meglepetés a könyvvizsgálótól

A Hunguest Hotelsben 32 százalékos tulajdonhányaddal, a szavazati jogoknak azonban csak 0,012 százalékával rendelkezett a Hunguest Vagyonkezelő. A Konzum konszolidált beszámolójából az derül ki, hogy a bevásárlás során az egyik leánya, a KZBF Kft. éppen 32 százalékos pakettet szerzett meg, és a „befektetés értéke” 3,38 milliárd forint volt. Ezek szerint a Hunguest Vagyonkezelőhöz több mint 3 milliárd forintnak kellett befolynia, ezzel együtt szükséges a brutális veszteségrendezés.

MTI

A megfejtéshez a vagyonkezelő egyik vezetője adott némi adalékot a Zoom.hu kérdésére. Az adás-vételt megelőzően könyvvizsgálót kértek fel a vagyon felértékelésére, ami elég kellemetlen meglepetést hozott: a könyvekben 8-9 milliárdon nyilvántartott vagyont alig több mint 3 milliárdra értékelték a szakértők. A Hunguest Vagyonkezelő tavalyi mérlege mindenesetre drámaian fest, a cég több mint 9 milliárdos veszteséget termelt, a saját tőkéje pedig 15,1-ről 5,7 milliárd forintra zsugorodott. Ingatlaneladásnak 2,1 milliárd forint erejéig van nyoma, és „részesedés árfolyamvesztesége” címén 4,7 milliárd forintot tüntettek fel a beszámolóban.

Lőttek az Erzsébet-utalványnak is

A veszteségrendezésnek már nem sok jelentősége van ahhoz képest, hogy a szakszervezeti üdülővagyon kezelésére felkent, majd az Erzsébet-utalvány bizniszbe is bevont alapítvány lassan munka nélkül marad. Valójában a vagyonkezelő és az alapítvány kiürítése lassan a végéhez ér. A HVG egyik cikkében már korábban úgy fogalmazott: A Hunguest Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül a hotelláncban tulajdonos „Magyar Üdülési Alapítvány szakszervezeti gazdái eddig is csak afféle dísztulajdonosok voltak. Szó nélkül asszisztálnak az Erzsébet-program fedőnév alatt zajló ingatlanügyletekhez, miután – egy korábbi egyezség alapján – a Hunguest Hotels Zrt. minden évben 350 millió forint osztalékot garantált nekik”. Ami a végeredményt illeti, az alapítvány cégei közül az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. január óta végelszámolás alatt, azaz megszüntetés alatt áll. A mérlege szerint 12,7 milliárd forint eszközvagyonából 2016 végére 200 millió maradt, egykori üdülővagyonának már nyoma sincs, amint azt az Index hírportál feltárta. A másik alapítványi leány, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. pedig a brüsszeli verdikt nyomán elsorvadó utalványpiac miatt van halálra ítélve. A cég tavaly még 12 milliárd forint árbevétel könyvelt el, idén, a várhatóan 50-70 milliárd forintra szelídülő utalványforgalom után 3 milliárd körüli jutalékbevételt remélnek.