Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nők tucatjai perelnék a Google-t szexizmus és diszkrimináció miatt

Nők tucatjai perelnék a Google-t szexizmus és diszkrimináció miatt

A Google több mint 60 jelenlegi és volt nő alkalmazottja fontolgatja, hogy csoportos pert indítanak a techóriás ellen szexizmus és diszkrimináció miatt. A nők szerint kevesebb fizetést kaptak a cégnél, mint azok a férfiak, akik ugyanazokkal a végzettségekkel hasonló munkaköröket töltöttek be. Olyanok is vannak köztük, akik szerint nehezen tudtak előrejutni a hierarchiában a vállalatnál tapasztalható nőkkel szemben ellenséges kultúra miatt – mondta a Guardiannak James Finberg, a nőket képviselő emberjogi ügyvéd.

A pert fontolgató nők közt van olyan, aki

állítása szerint csupán kétharmadát kereste annak, amit a vele azonos munkakörben dolgozó férfiak.

A volt alkalmazottak közül többen mondták azt, hogy a vállalatnál tapasztalható diszkrimináció miatt mondtak fel. Egyikük szerint olyan is előfordult, hogy egyik férfi beosztottjának magasabb volt a fizetése, mint neki.

Egy szóvivő szerint 60 ember kicsi minta

A Google nem kívánta kommentálni a tervezett pert, de egyik szóvivője azt mondta, „60 ember elég kicsi minta. A fizetések közt mindig lesznek különbségek a munkavégzés helyének, a beosztásnak és a dolgozó teljesítményének függvényében, de a bérek megállapításának folyamata vak az alkalmazottak nemére”.

Folyamatban van egy eljárás a Google ellen

A tervezett csoportos per az amerikai munkaügyi minisztérium Google ellen indított eljárására építene. A minisztérium szerint a cég rendszerszerűen alulfizeti a nőket. Az ügy egyelőre ott tart, hogy egy bíró kötelezte a Google-t bérjegyzékei egy részének átadására.

Egy férfi alkalmazott miatt hatalmas botrány robbant ki

A per felvetése nem is jöhetett volna rosszabbkor a Google-nek, amely épp egy komoly, szintén szexizmussal és diszkriminációval kapcsolatos botránnyal küzd (erről itt írtunk bővebben). A cég egyik mérnöke, James Damore egy belső fórumon közzétett egy tízoldalas jegyzetet, amiben amellett érvelt, hogy a nők nem csak azért alulreprezentáltak a techszektorban (beleértve a Google-t), különösen vezetői pozíciókban, és nem azért kapnak kevesebb fizetést a férfiaknál, mert diszkriminálják őket, hanem

mert biológiai, genetikai okokból kevésbé alkalmasak ezekre a pozíciókra.

Damore elítélte a Google-t, amiért a cégben diszkriminálják a konzervatív világnézetet, ugyanakkor indokolatlanul forszírozzák a nemi- és rasszegyenlőséget.

Damore jegyzete először a vállalaton belül, majd azon kívül váltott ki komoly felháborodást. A Google külföldön tartózkodó vezérigazgatója, Sundar Pichai először levélben reagált az ügyre, azt írta, a jegyzet „sérti az etikai kódexünket, és átlép egy határt, mert káros nemi sztereotípiákat terjeszt a munkahelyünkön”.

Nem sokkal később James Damore-t elbocsátották a Google-től, a mérnök szerint nemi sztereotípiák terjesztésére hivatkozva. Pichai pedig megszakítva külföldi nyaralását, visszatér a cég központjába, és vállalati szintű válságtanácskozást hívott össze.