Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Balatonboglár kijátszotta a kamu terrorkártyát

Terrorveszélyre hivatkozva hatalmas területet záratott le Balatonboglár Város Önkormányzata a BB Boglári Szüreti Fesztivál idejére a városban.

Az önkormányzat által jegyzet dokumentum (rendezvénybiztosítási terv) szerint a rendőrség közlekedési közbiztonsági és terror elleni védelmi okokból változtatta meg az elmúlt évek gyakorlatához képest a biztonsági intézkedéseket – írta a balatontipp.hu portál, és térképet is közöl arról a területről, ahová autóval csak külön engedéllyel lehet behajtani a fesztivál ideje alatt.

Csakhogy

sem a rendőrség, sem a Terrorelhárítási Központ nem tud semmiféle terrorveszélyről,

ami az eddigieknél szigorúbb intézkedéseket indokolt volna. Mert, hogy ilyen nincs is.

Ezt Mészáros Miklós polgármester is elismerte a Zoom.hu kérdésére válaszolva. Mint elmondta, egész Európában, így Magyarországon is nőtt a terrorfenyegetettség. Ez indokolta a biztonsági intézkedések szigorítását a korábbiakhoz képest.

A BB Boglári Szüreti Fesztivál százezres rendezvény, az intézkedéssel szerettük volna elejét venni az olyan terrorcselekményeknek, amelyekre Európa több országában megtörténtek már (autóval hajtottak a tömegbe terroristák) – magyarázta Mészáros Miklós. A polgármester ugyanakkor elismerte, hogy

a terrorveszélyre hivatkozás esetleg félreértésre adhatott okot.

A város vezetőinek buzgalmát nem díjazza a terrorelhárítás sem. Mint megkeresésünkre fogalmaztak: a TEK évek óta küzd, hogy az emberek vegyék komolyan a megnövekedett terrorveszélyt és higgyék el, hogy a hatóságok csak ott és csak akkor rendelnek el erre hivatkozva korlátozásokat, ahol és amikor az valóban indokolt. „Nem lenne jó, ha az önkormányzatok, vagy bármi más marketingcélokra kezdené el használni a terrorkártyát”, jegyezte meg forrásunk.

Más kérdés, hogy egy százezres rendezvény önmagában is indokolhatja a fokozott készültséget. A vizes világbajnokság és a Forma-1 is kiemelt védelmet kapott a terrorfenyegetettség miatt, noha azokat sem fenyegették meg terrortámadással. Az intézkedést e két rendezvény esetében is az érdeklődők várható nagy számával indokolták.

E tekintetben tehát Balatonboglár Önkormányzatának lépése akár még védhető is lenne. Bár szakértők rámutatta, hogy a terrorfenyegetettség és a terrorveszély nem egymás szinonimái. A fenyegetettség folyamatosan létezik, a veszély viszont már konkrét (vagy legalábbis konkrétabb) fenyegetést sejtet.

Amiért azonban mégsem védhető, hogy

az érintett hatóságok is csak a sajtóból értesültek a „terrorkártya kijátszásáról”,

és láthatóan nem örülnek annak, hogy olyan helyen hirdetnek terrorveszély miatt fokozott biztonsági intézkedéseket, ahol az ő információik alapján az nem indokolt.

Ráadásul közvetlen terrorveszély esetén a polgármesternek és az önkormányzatnak a hatályos szabályozás nem oszt lapot. Ott, ahol terrorveszélyt állapítanak meg és hirdetnek ki, a TEK veszi át az irányítást, ők döntenek útlezárásokról, és minden más korlátozásról.