Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Több mint 10 milliárdot fizetnek Lázárék tanácsadóknak – így is működésképtelen a rendszer

Több mint 10 milliárdot fizetnek Lázárék tanácsadóknak – így is működésképtelen a rendszer

Kidobott pénznek tűnik az a több mint 10 milliárd forint, amiért külső tanácsadókat vesz igénybe a Miniszterelnökség és a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (Nefpi) – jelentős részben az összesen 420 milliárd forintos viziközmű-beruházások közbeszerzéseihez. Soha ennyi pénzt nem költött az apparátus az uniós pénzek szabályos felhasználásának körülbástyázására, de a rekordköltés ellenére súlyos szabálytalanságokra bukkantak az Európai Bizottság revizorai. Mint megírtuk, akár az összes uniós támogatást felfüggeszthetik arra hivatkozva, hogy nem működik az irányítási és az ellenőrzési rendszer.

Tanácsadó tanácsadó hátán

A koreográfia az, hogy a Nefpi hivatalos közbeszerzési tanácsadója lezavarta a régiónként kiírt, 6 darab, egyenként 70 milliárdos keretközbeszerzést, amelyen kiválasztották a potenciális kivitelezőket. Azután azt az 5 milliárdos tendert is, amelyen tanácsadókat választottak. Utóbbiak már a konkrét települések viziközmű-beruházási projektjeinek közbeszerzéseit bonyolítják le, ezeken dől el, melyik cég építheti adott helyen a ivó-, illetve szennyvízhálózatokat. Mindezeket az eljárásokat pedig a kancellária saját csúcsszerve, a közbeszerzési felügyeleti főosztály ellenőrzi. Ők is külsősök segítségét veszik igénybe: 2016 májusában a Miniszterelnökség 4,8 milliárdos szerződést kötött az uniós forrásokból finanszírozott közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó tanácsadásra.

A Simicska-érában fordított volt az arány

Ilyen tanácsadó háttér mellett nehezen értelmezhető, miként hozhatták ki a brüsszeli ellenőrök a 6-szor 70 milliárdos csomag esetében, hogy a Nefpi által érvényesnek elfogadott ajánlatok csaknem 90 százalékába hiba csúszott, és 62-őt ki kellett volna zárni. Ekkora durvaság még a Simicska Lajos cége, a 2015 elejéig mindent vivő Közgép idejében sem fordult elő. A Lázár János kancelláriaminiszter által bevezetett központosított uniós támogatásmenedzselő rendszer ellenőrzésekor a 2014-es termésből a legkockázatosabb területekről kiválasztott 55 közbeszerzési eljárásból 13 tender akadt fenn a revizorok szűrőjén, és összesen 16 kifogásolható tételt találtak. De már ilyen arány is rendszerbéli hibát jelent, ami elegendő ok egy-egy operatív program támogatásának felfüggesztéséhez.

Az összeférhetetlenség árnyéka

A Nefpi 5 milliárd forintos tanácsadó tenderének nyertesei (a feladat a 420 milliárdos viziközmű-beruházások konkrét projekteihez kapcsolódó közbeszerzések lebonyolítása):

  • Ész-ker Kft.
  • a CEU Tender Kft. és a CEU Tender Consulting Kft. konzorciuma
  • az Imperial Tender Kft., a Nagy és Kiss, valamint a Juharos Ügyvédi Iroda
  • Anplast Kft.–Debköz Kft. párosa
  • az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. és a Provital Zrt. konzorciuma

A Miniszterelnökség 4,8 milliárd forintos tenderének nyertesei (a feladat tanácsadás az uniós forrásból megvalósuló közbeszerzések ellenőrzéséhez):

  • az SBGK Ügyvédi Iroda,
  • a NAGY ÉS KISS Ügyvédi Iroda és
  • az Ész-Ker Kft. konzorciuma

A Zoom.hu által ismertetett jelentéstervezet ugyan nem tért ki rá, de a brüsszeli revizorok vizsgálata során felmerült az összeférhetetlenség a tanácsadó szerződésekkel kapcsolatban. Az apparátus egyes tagjai és a tendereken nyertes tanácsadócégek közötti személyi összefonódást feszegették, továbbá azt, hogy a Nefpi és a Miniszterelnökség külső tanácsadói között nagy az átfedés. Leegyszerűsítve: némelyek maguknak oszthatnak munkát, illetve saját magukat ellenőrizhetik papírforma szerint. Ami az átfedéseket illeti, mind a Nefpi, mind a Miniszterelnökség tenderén nyert az Ész-ker Kft. A cég a konkrét beruházások közbeszerzéseinek lebonyolítója, egyben a kancellária főellenőrének a tanácsadója, de magának a Miniszterelnökségnek is udvari tanácsadója. Adott esetben tehát akár kétszeresen ellenőrizhetné a saját ténykedését. Az Ész-kert Lázárhoz közelálló cégként könyvelik el a piacon, többségi tulajdonosa Kárpáti Péter György pedig úgy is ismert, mint akinek közös cége van Tiborcz István miniszterelnöki vő üzlettársával, Hamar Endrével. Az Ész-ker igen sikeres a kancellária tenderein, 2016 júliusa és 2017 február vége között mintegy 9 milliárd forintnyi tanácsadói szerződést köthetett az SBGK Ügyvédi Irodával közösen. (Az SBGK sem áll távol a nagyobbik kormánypárttól: meghatározó munkatársa Bajkai István, a Fidesz egyik alapító tagja, aki Orbán Ráhel jogi képviseletét is ellátta már.)

A Nefpi 5 milliárdos tenderének egyik nyertese, a Provital Zrt. ugyancsak több szerepet alakíthat elméletileg a sokmilliárdos programban. Ez a cég a Nefpi udvari tanácsadója, így a 420 milliárd forintnyi építési beruházás közbeszerzéseinek és a kapcsolódó tanácsadótendereknek a lebonyolítója. Ugyanakkor a konkrét beruházások közbeszerzéseinek tanácsadói közé is bekerült az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt.-vel konzorciumban. Utóbbira cégre az összeférhetetlenség árnyéka azért vetült, mert a Nefpivel 2015 végéig hivatalos közbeszerzési tanácsadói szerződése volt, ebben a minőségében pedig rálátása lehetett a szervezet valamennyi közbeszerzésére. Elméletileg az 5 milliárdos tanácsadótenderre is, amelynek az egyik befutója lett. Sokat nem érdemes lamentálni, ki mire láthatott rá: az Első Magyar és a Provital egyaránt Antal Kadosa Adorján érdekeltsége. Az Index hírportál Antalt azok között említi, akiknek kulcsszerepük van a Mészáros Lőrinc-féle cégbirodalom működtetésében, és hogy kerek legyen a történet, a felcsúti polgármester egyik cége, a Mészáros és Mészáros Kft. a 420 milliárdos beruházási tender egyik befutója. (De Antal beágyazottságára jellemző, hogy Andy Vajna médiabirodalmában is tisztséget visel, a TV2 Média Csoport Zrt. egyik igazgatósági tagja.) A revizorokat az sem hagyta hidegen, hogy a Nefpi, illetve a kancellária tanácsadó tendereinek nyertesei közül ketten felbukkantak az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF vizsgálatában, amelyet a Miniszterelnökség korábbi, összesen 2,4 milliárd forintos tanácsadó-szerződései kapcsán folytattak. A gyanú az volt, hogy a magyar ellenőrök megcsapolták a közbeszerzések szabályosságának kontrolljára adott uniós pénzeket. Evégett a teljes összeg visszafizetését szorgalmazták.

Egy százalékon múlhatnak százmilliárdok

Közbeszerzési tanácsadásra mintegy 72 milliárd forint számolható el becslések szerint a 2020-ig tartó finanszírozási ciklus összes uniós támogatásából, és ez a pénz döntően kormányközeli cégeknél és ügyvédi irodáknál landol. Az összeg az egy százalékát sem éri el a teljes ciklus támogatásainak, de akár százmilliárdokat is bedönthet. Az Európai Bizottság ugyanis az uniós pénzek szabályos elköltését, a közbeszerzések tisztaságát központi kérdésként kezeli, az eljárások ellenőrzését, független tanácsadók bevonását maga is szorgalmazza, és forrást is nyújt hozzá. Ilyen körülmények között különösen rossz néven veszi, ha az uniós pénzekből támogatott ellenőrzési rendszerben fedez fel visszásságot. A Nefpi 5 milliárdos keretmegállapodás esetében éppen ezért a legsúlyosabb büntetést, a teljes támogatás megvonását javasolták az auditorok. Az indoklás szerint azért, mert a kiválasztásnál olyan feltételeket szabott a Nefpi, hogy csak kevesek férhessenek a megbízáshoz, a fizetséget – a tanácsadói díjakat – pedig túlárazták. Innen pedig csak egy lépés a teljes, 420 milliárdos projekt bedőlése, hiszen annak egyes konkrét közbeszerzéseit a szabálytalanul kiválasztott tanácsadók vezénylik le.