Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nagy a titkolózás a legújabb határon túli fociakadémia körül

Nagy a titkolózás a legújabb határon túli fociakadémia körül

Egyelőre hivatalos tájékoztatás nincs, csak erős találgatás arról, merre folytatja Orbán Viktor a határon túli focioffenzívát. Utánanéztünk, hol jöhet létre másfél milliárd forintból a felvidéki labdarúgó akadémia, a szálak Rimaszombatba vezetnek.

Pénzeső Miskolcon

Még a vizes-vb alatt emlékeztetett a kormány arra, hogy egy pillanatra sem nem engedi el a nagy futballprojektek kezét. Négy kormányhatározatban összesen 13 milliárd forintot osztottak szét sportcélokra. A legmeglepőbb döntés a komáromi stadion felújításának támogatása (1,8 milliárd forint) volt, a legtalányosabb tétel azonban a miskolci DVTK utánpótlásklubjának (a DVTK SE-nek) odaítélt 10 milliárd forint volt. A klub az észak-magyarországi sportprogramja megvalósítására kapta ezt a nagy összeget, és ezen belül négy célt jelöltek meg: multifunkcionális csarnok építése; az egri stadion felújítása; a salgótarjáni stadion felújítása és edzőközpont kialakítása; és utolsó pontként egy felvidéki futballakadémia létrehozása.

Azóta kiderült az is, hogy a tízmilliárdon belül a legnagyobb tétel a salgótarjáni beruházás lesz közel négymilliárd forintért, míg a felvidéki akadémiára 1,45 milliárd forint jut majd.

Arról azonban egyáltalán nem esett szó eddig, hogy hol létesül a tervezett akadémia. Dunaszerdahelyen biztosan nem, ugyanis a helyi DAC mellett működő akadémiát nem kell létrehozni és ebben az évben jutott 300 millió forintos támogatáshoz a magyar államtól.

Majd bejelentik

Megpróbáltuk megtudni, hol létesülhet az Orbán-kormány Kárpát-medencei futballinváziójának legújabb eleme, de hivatalos választ egyelőre nem kaptunk. A DVTK-nál azt mondták, nem nyilatkoznak az ügyben, mert jelenleg is tárgyalások folynak az ügyben, hivatalos bejelentést csak ezután tesznek.

A határ túloldalán érdeklődve is tanácstalanságba botlottunk, de úgy tűnik, komolyabb előzmények nélküli a legújabb határon túli fociakadémia terve.

Azonban forrásaink megerősítették azt a vélekedést, hogy Rimaszombat lesz a futballakadémia helyszíne. Elég ránézni a térképre, illetve ismerve a szlovákiai magyarság területi eloszlását, hogy kézenfekvő legyen a választás. A 25 ezres város lakosságának most már csak kevesebb mint a harmada magyar nemzetiségű, de alig húsz kilométerre fekszik a határtól, Miskolctól 75 kilométerre, Salgótarjántól 50 kilométerre található.

Kárpát-medencei offenzíva

De ennél erősebb talán az, hogy a DVTK és a salgótarjáni futballklub is rendre összecsap a helyi másodosztályú csapattal – vagyis futballtéren megvan a kapcsolat. Egyelőre azonban hivatalos megállapodás nincs a magyar fél és a felvidékiek között.

Az Orbán-kormány a hazai foci kistafírozása mellett erőteljes offenzívába kezdett a határon túl is. Milliárdos állami támogatással futballakadémiát hoznak létre – a felcsúti klub irányításával – a Vajdaságban, Kárpátalján, és Székelyföldön is. Mészáros Lőrinc emellett befektetett a horvátországi Eszék első osztályú csapatába, Sőt, nemrég a Nemzeti Sport eszéki riportjában azt is olvashattuk, hogy a kormány terjeszkedne Szlovéniában (a Muravidéken) és Ausztriában (Burgenlandban) is.