Az intézkedés közben elhunyt férfi utasa volt gyanús a rendőröknek

A Zoom.hu információja szerint a péntek délután rendőri intézkedés közben elhalálozott férfi utasa keltette fel az autóját követő rendőrök érdeklődését, őmiatta akarták átkutatni Á. István gépkocsiját. Á. a rendőri intézkedés közben rosszul lett, majd percekkel később a helyszínen meghalt.

Az írásban felett kérdéseinkre adott rendőrségi válaszból az derül ki, hogy Á. István hirtelen félreállt az autójával, amikor meglátta mögötte haladó rendőrautót, leállította a motort és kiszállt. A járőrök az autója mögé parkoltak és „megkezdték az intézkedést”.

Bár a BRFK minden kérdésünkre válaszolt, a válaszokból továbbra sem világos, hogy mi és miért történt. Nem derült ki például, hogy miért intézkedtek a rendőrök Á. Istvánnal szemben. Azt írták: „közlekedésrendészeti ellenőrzést végeztek”. Ez azt sejteti, hogy a járőrök találomra választották ki Á. István autóját, pusztán mert ő haladt előttük, de azt is feltételezhetnénk, hogy azért szúrták ki, mert hirtelen kiállt előlük a forgalomból, és ez keltette fel a gyanújukat.

A BRFK közlése szerint Á. István önként szállt ki az autóból, tehát arra nem szólították fel, s „már a kocsija mellett állt, amikor a rendőrök az intézkedést megkezdték”. Akkor azonban hirtelen agresszív lett, s az első pillanattól kezdve „kivonta magát az ellenőrzés alól, a rendőrökkel közölte, hogy nem ér rá és hagyják békén”.

„Az intézkedő rendőrnőt (egy férfi és egy nő alkotta a járőrpárt) többször női mivoltában megalázóan megsértette és a gépjármű átvizsgálását is meg akarta akadályozni, ellökte a rendőrt és közölte, hogy a gépjármű csomagterét nem vizsgálhatja át”, olvasható a BRFK lapunknak küldött írásos válaszában.

A BRFK közlése szerint Á. István erőszakos fellépése miatt voltak kénytelenek a járőrök „testi kényszert, majd bilincset alkalmazni vele szemben”, azt azonban tagadják, hogy a járőrök földre vitték volna, és azt is, hogy kirúgták alóla a lábát, amitől a földre zuhant és beverte a fejét. A főkapitányság válasza szerint a rendőrök azonnal levették Á. Istvánról a bilincset, amikor közölte velük, hogy rosszul van, majd lefektették a földre.

A rendőri intézkedés jogszerű és szakszerű volt – írták.

Az eset koronatanúja nem egészen így mesélte el a történteket az őt kérdező újságíróknak. Szerinte a rendőrök igenis kirúgták Á. István lábait, aki beverte a fejét, amikor a földre zuhant. És akkor még rajta volt a bilincs is. Utána már nem mutatott életjeleket, ezért némi hezitálás után levették a bilincsét és a rendőrök megkezdték az újraélesztését.

Az egymásnak lényegesen ellentmondó nyilatkozatok között vélhetően a közelben működő térfigyelő kamera felvétele tesz majd igazságot; feltéve, hogy értékelhető képet rögzített a tragédiáról.

Azt azonban, hogy miért intézkedtek és miért akarták átkutatni a kocsiját, vagy hogy a tragédia után megtették-e és találtak-e benne bármit is, ami legalább visszamenőleg indokolta volna a járőrök fellépését, hivatalosan nem tudhatjuk.

De a kocsi átkutatásához nem is kellett különösebb ok vagy indok.

Hónapokkal ez előtt az ország egész területére fokozott közbiztonsági ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány, ami totális ellenőrzésre jogosítja fel a rendőrséget. Bárkit, bárhol minden indok és ok nélkül megállíthatnak, igazoltathatnak, és átkutathatják az illető ruháját, kocsiját, csomagját. A rendőrök tehát egyetlen szóval is megindokolhatták volna hogy miért akarják átkutatni Á. István autóját. Azzal, hogy „csak”!

Ez esetben azonban információink szerint másról van szó. Lapunk megbízható forrásból úgy tudja, Á. István utasában a rendőrök azt a férfit vélték felismerni, aki szerintük számos vagyon elleni báncselekménnyel hozható összefüggésbe. Forrásaink kitérő választ adtak arra a kérdésre, hogy végül is a rovott múltú férfi ült-e az autóban vagy az utas csak hasonlított rá. Forrásaink szerint az autóban végül nem találtak bűncselekményből származó holmikat.

Az Központi Nyomozó Főügyészség ügyeletes ügyészeit a rendőrség „tevékenység-irányítási központja” riasztotta. Ők ki is mentek a helyszínre, de nem láttak vagy hallottak semmit, ami indokolta volna a nyomozás elrendelését. Kovács Katalin, a nyomozó főügyészség helyettes szóvivője lapunknak megerősítette: ma délutánig nem kaptak feljelentést, ők maguk pedig a helyszínen hallottak és tapasztaltak alapján nem látták okát nyomozás elrendelésének.

Á. István hozzátartozója sajtóhírek szerint már konzultált egy ügyvéddel, és várhatóan feljelentést tesz az intézkedő rendőrök ellen, mert felelősnek tartja őket a tragédiáért. Nagy valószínűséggel tehát a Központi Nyomozó Főügyészségnek mégiscsak nyomoznia kell majd az ügyben.