Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Börtönre ítélték, mert öngyilkosságba hajszolta barátját

Börtönre ítélték, mert öngyilkosságba hajszolta barátját

„Itt az idő, készen állsz…csak tedd meg, édes.”

„Nem elég csak gondolkozni róla. Meg kell tenned. Azt mondtad, megteszed. Nem értem, miért nem”.

A fenti csak két sms a több tucatból, amit a 21 éves, amerikai Michelle Carter küldött az öngyilkosságot tervező barátjának három évvel ezelőtt. A 18 éves Conrad Roy még akkor is buzdító sms-eket kapott a lánytól, amikor lezárt autójában szén-monoxidot lélegzett be és haldoklott.

A lelki problémákkal küzdő, korábban több öngyilkosságot megkísérlő fiatal férfi meghalt. Michelle Cartert pedig a precedens értékű perben most 15 hónap börtönbüntetésre ítélte a massachusettsi bíróság.

A gyászoló kedves

A három évvel ezelőtt történt eset nagy vihart kavart az Egyesült Államokban. Az ügyészek szerint Carter azért hajszolta öngyilkosságba a fiút, mert mindenáron magára akarta irányítani a figyelmet, és szeretett volna a „gyászoló kedves” szerepében tetszelegni az osztálytársai előtt. Egy pszichiáter viszont tanúvallomásában azt állította, hogy a lánynak is komoly lelki problémái voltak, és a kezdetekben még megpróbálta lebeszélni kedvesét, de

„amikor rájött, hogy ez lehetetlen, inkább segíteni akart neki, hogy a mennyországba kerüljön”.

A tárgyaláson az is kiderült, hogy Conrad az utolsó pillanatban ki akart szállni az autóból, de Michelle egy sms-ben azt üzente neki, hogy maradjon bent. A fiatal nő a telefon monitorján figyelte, ahogyan udvarlója megfullad, s a tragédiáról nem értesítette sem a mentőket, sem Roy családját. A fiatalember holttestét egy nappal az öngyilkosság után találták meg.

Conrad Roy szülei zokogva fogadták az ítéletet. Fotó: Getty Images

A lányt emberölés vádjával állították bíróság elé. Emberi jogi szervezetek – és a vádlott védőügyvédjei is – amellett érveltek, hogy magánüzenetek titkosságát az alkotmány védi, tehát nem használhatók fel bizonyítékként. A perben Michelle Carter több száz sms-üzenetét vizsgálták át, és az ügyész 7-12 év közötti börtönbüntetést javasolt.

A bíró végül két és fél év börtönt szabott ki, amelyből 15 hónapot kell letölteni,

a fennmaradó időszakban szigorú felügyelet melletti, két évig tartó próbaidőre bocsátják. A lánynak a tárgyalás után sem kellett bevonulnia, a büntetést csak akkor kell megkezdenie, ha sikertelenül fellebbezik.

Az áldozat édesanyja közleményben hangsúlyozta, hogy reményei szerint fia halála nem lesz hiábavaló, és a jog előbb-utóbb az öngyilkosságra buzdítást, vagy kényszerítést is komoly bűncselekményként ismeri el.