Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Meglepetés: A Fidesz-KDNP nem támogatja az LMP és az MSZP közös javaslatát

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke csütörtökön egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy csatlakoznak az MSZP július közepi kezdeményezéséhez, miszerint hívjanak összer rendkívüli, nyári ülésnapot a parlamentben. Az MSZP eredetileg azért dobta be a különleges ülésnap ötletét, hogy azon majd újratárgyalják felsőoktatási törvény módosítását, miután az Európai Bizottság július közepén újabb szakaszába léptette a Magyarország ellen a törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárást.

Az LMP támogatja az MSZP kezdeményezését, és ők azt is szeretnék elérni, hogy az ülésnapon tárgyaljanak arról is, hogy kilakoltatási moratóriumot kaphassanak a devizahitel-károsultak. Hadházy szerint a moratóriumnak addig kell érvényben lennie, amíg a devizahitelesek problémái meg nem szűnnek.

Nem sokkal Hadházy csatlakozási bejelentése után reagált a kormánypárt Fidesz-KDNP is. Természetesen nem támogatják a különleges ülésnap ötletét, az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint az ülésnapot “Soros György a helyi embereivel akarja összehívatni”. Ha valakinek nem lett volna egyértelmű, hogy a magyar kormány valóban Soros György emlegetésével reagál már gyakorlatilag bármire, azoknak a közlemény nem sokkal később még konkrétabban fogalmaz az ellenzéki pártok és a magyar származású, amerikai üzletember vélt viszonyáról. “A magyar baloldal pedig végrehajtja a rendelést, hiszen Soros bábjai. Ha rajtuk múlna, ugyanilyen gyorsasággal bontanák le a kedvéért a kerítést, a tranzitzónákat és fogadnák el a kvótát, hogy végre tudják hajtani a “Soros-tervet”” – fogalmazott a közlemény, bravúros gyorsasággal eljutva egy meghívó visszautasításától a kötelező mantráig.

A rendkívüli ülésnap összehívásához a képviselők ötödének aláírására van szükség. Az MSZP és az LMP együtt nem ad ki ennyit, de az LMP csütörtökön azt közölte, hogy az ő napirendi pontjukat támogatja a Jobbik, a Párbeszéd, sőt Hadházy szerint, akár még a KDNP is, így viszont már kényelmesen összejönne az ülésnap összehívásához szükséges aláírásmennyiség. A tervek szerint a különleges ülésnapot augusztus 21-én tartanák.