Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

“Megtennéd, hogy áttörlöd az ülőkét magad után?”

“Megtennéd, hogy áttörlöd az ülőkét magad után?”

„A nőgyógyászom átpörgette a szűrővizsgálatomról készült papírt, unottan rám nézett és annyit mondott: tudja Bori, én magát nagyon csinos, intelligens nőnek tartom, de ha fiatal férfi lennék, biztos nem hívnám el kávézni.”

Bori 28 éves, három nyelven beszél, két diplomája van, jó pénzért egy nemzetközi cég budapesti központjában dolgozik, és nemi beteg. A helyzetére jellemző, hogy amikor beszélgettünk, nemcsak a neve megváltoztatását kérte, hanem azt is, ne írjuk le pontosan, mi a baja.

„A betegségem nem súlyos, csak nagyon kellemetlen. Teljesen gyógyítani nem lehet, csak tünetmentessé tenni. Így három év elteltével már nem is fizikailag, hanem inkább lelkileg visel meg. Bár az orvosom szerint óvszerrel tökéletesen megelőzhető a fertőzés, a diagnózis óta rettegek randizni. Mert mégis mi van akkor, ha komolyra fordul a dolog és gyereket szeretnénk? És egyáltalán, hogy tudnék együtt élni úgy valakivel, ha nem mondom el neki, mi a bajom?” – teszi fel a kérdést Bori, akinek a helyzete egyáltalán nem egyedi.

Magyarországon több tízezren vannak, akik titokban tartják állapotukat, nemcsak párjuk, hanem még orvosuk előtt is. A nemi betegség a mai napig áthatolhatatlan tabu a magyar társadalomban, pedig a megelőzés miatt elengedhetetlen lenne, hogy nyíltan beszéljünk róla.

Már csak azért is, mert az utóbbi években folyamatosan emelkedik a betegek száma, akik között nagyon sok a 18-25 év közötti, kifejezetten rendezett körülmények között élő fiatal. Ennek ellenére még mindig nagyon sok a tévhit a fertőzésekkel kapcsolatban, ami az érintettek életére is hatással van.

„Egyetlen barátnőmnek árultam el, ő ugyan együtt érzett velem, de amikor legközelebb átmentem hozzá filmet nézni, megkért, hogy antibakteriális kendővel töröljem át magam után a vécét” – vázolta fel röviden a helyzetét Bori.

A most 30 éves Gábor a kiközösítés mellett szintén a párkereséstől retteg a legjobban, mióta kiderült, hogy nemi herpesze van. Borihoz hasonlóan diplomás, egy vidéki város önkormányzatánál dolgozik, és éppen egy karácsonyi céges összejövetel után lett beteg.

„Nem használtam óvszert, a lány pedig nem tudta magáról, hogy fertőzött. Azóta persze már ő is elment orvoshoz, úgyhogy már ketten vagyunk az irodában. Legalább annyi előnye van, hogy egymás között tudunk róla beszélni. Mással úgysem merem.”

Naponta egymillió új eset

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint Magyarországon az utóbbi években meredeken emelkedik a nemi betegek száma. A szifiliszes esetek előfordulása például 75 százalékkal, de egyre többen kapják el a gonorrheát is. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon naponta egymillió új nemi beteget regisztrálnak, és ötven százalék az esélyünk arra, hogy életünk során valamikor HPV-vel diagnosztizáljanak. A szakértők szerint a szomorú adatok egyik oka éppen a tájékozatlanság.

„Magyarországon az emberek többségének a fejében négy nemi betegség létezik: a szifilisz, a kankó, a HPV és persze a HIV” – mondta a Zoom.hu-nak Dr. Tamási Béla, a Semmelweis Egyetem Bőr, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának orvosa. A valóságban ennél sokkal több féle fertőzés van, csakhogy a legtöbbről az emberek többsége még nem is hallott – nem véletlenül.

„Ezekről a betegségekről senki nem beszél, nemhogy a tanárok, a szülők sem merik szóba hozni otthon. A tájékozatlanság miatt pedig rengeteg tévhit kering a fejekben. Sokan még mindig azt hiszik, hogy a vécén vagy uszodában is el lehet kapni a fertőzéseket, pedig ez csaknem lehetetlen. Mások nem hajlandók tudomásul venni, hogy nekik is lehet bajuk.

A legfiatalabb tripperes betegem 12 éves volt. Ő egész egyszerűen azért nem használt óvszert, mert szerinte azzal nem volt olyan jó a szex” – mondta.

A szakértő szerint az sem véletlen, hogy a magyarok ennyire stigmatizálják a nemi betegeket, ennek alapja lehet, hogy a fejlett világban néhány évtizede is és most is a HIV vírussal élők nyolcvan-kilencven százaléka olyan férfi, aki más férfivel él nemi életet, ez pedig a mai napig nem elfogadott a társadalomban. Általános vélemény, hogy aki nemi beteg, az biztos meleg, vagy fűvel-fával lefekszik, vagy legalábbis erkölcstelen, márpedig ez messze van az igazságtól. Mindenki lehet fertőzött, aki nemi életet él.

Azt Dr. Tamási Béla is megerősíti, hogy hazánkban folyamatosan emelkedik az STD-k száma, főleg szifiliszes és tripperes betegekkel találkozik gyakrabban a rendelőjében, de több a chlamydiás is. Az orvos szerint ennek csak egyik oka az internetes társkereső oldalak és applikációk terjedése, és így a könnyen elérhetővé váló szexuális kielégülés – a fogyasztói társadalom, a „dobjunk el mindent, amit meguntunk” felfogás is ront a helyzeten.

Mindenhol falakba ütköznek

És hogy mi lehetne a megoldás? A szakértő szerint csak a megfelelő korban elkezdett szexuális edukáció és a megelőzés. Ameddig ugyanis még a szülők sem mernek otthon a témáról beszélni, addig a fiatalok is csak az internetről, vagy éppen egymástól fognak tájékozódni, aminek gyakran nincs jó vége.

„Hiába mennék el iskolákba előadást tartani, sok helyen be sem engednének. Központi támogatásra nem is számíthatunk, de még az olyan nagyvállalatoknál is hiába kilincselünk, akik egyébként a fogamzásgátlással, családtervezéssel foglalkoznak. Ha nemi betegségekről van szó, mindenhol falakba ütközünk”.

Dr. Tamási Béla szerint már az ellátással is gondok vannak. Angliában például van egy STD klinika, ahol a beteg egy automata segítségével maga is leadhatja a mintáit, a leleteket pedig egy hét múlva online kapja meg. Magyarországon ezzel szemben, az általános lenéző attitűdöt nem számítva, szemtől szemben le kell ülni egy asszisztenssel, aki kikérdezi a betegeket a korábbi partnereikről, ami még akkor sem feltétlenül kellemes élmény, ha egy empatikus szakember próbálja szóra bírni.

A szakember munkatársaival együtt, alapítványi pénzből éppen ezért hozta létre a biztonsagosszex.hu című honlapot, ahol nemcsak a nemi betegségekről lehet tájékozódni, hanem a fertőzöttek a rendszeren keresztül anonim e-mailt is küldhetnek korábbi partnereiknek. Ebben egy előre generált üzenet figyelmezteti utóbbiakat, hogy menjenek el szűrésre, mert fertőzöttek lehetnek.

A rendszer 2015 óta üzemel, de egyelőre kevesebb sikerrel, mint várták A fiatalok többsége ugyanis ma már online, vagy társkereső appokon belül kommunikál, de legalábbis mobilszámot cserélnek a randevú előtt, így a legtöbbször fogalmuk sincs korábbi szexpartnereik e-mail címéről. Külföldi országokban éppen ezért a hasonló szolgáltatások sms-értesítést használnak, de Magyarországon erre jelenleg sajnos nincs pénz.