Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mára elhasználtuk a Föld ezévi erőforrásait

Mára elhasználtuk a Föld ezévi erőforrásait

Idén az eddig legkorábbi dátumra, augusztus 2-ára esik a túlfogyasztás világnapja. Ez azt jelenti, hogy kicsit több mint hét hónap alatt feléltük a Föld éves erőforrásait.

„A Global Footprint Network adatai szerint az emberiség természeti erőforrások iránti igénye és károsanyag-kibocsátása idén augusztus 2-án lépi át azt a szintet, amit a Föld egy éven belül még újra tud termelni, illetve el tud nyelni. Ez a dátum egy jelképes nap: ezt követően a fogyasztásunk már az ökoszisztéma rovására megy, és jól mutatja, hogy az emberi tevékenység mekkora nyomást helyez a természetre”

– mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője a szervezet oldalán.

Mától úgy kell élnünk, mintha csak 1,7 Föld áll a rendelkezésünkre, az éves “keretünk” elfogyott. Tavaly még csak augusztus 8-án jött el ez a nap, 1997-ben pedig még csak szeptember végére esett. De mi ez 1970-hez képest, amikor december 23-ig be tudtuk osztani a forrásainkat?

A mostani állapot azt mutatja, hogy év végére körülbelül 2 Földnyi erőforrást használunk fel, és ezzel még a jobbak között vagyunk. A WWF tájékoztatása szerint, Ausztráliában 5,4, míg az USA-ban 4,8 Földnyi erőforrást használnak fel, a rekorder Luxemburg, ahol 9,1 ez a szám.

A kommunikációs vezető nem is titkolja, mennyire fontos dátum a mai.

„Az ökológiai túlfogyasztás természetesen csak korlátozott ideig lehetséges: egy idő után degradálódik a természeti környezetünk, sőt, jó eséllyel össze is omolhat. A túlfogyasztás világnapja egy rendkívül fontos emlékeztető! Arra hívja fel a figyelmünket, hogy egyéni, nemzeti és globális szinten is azonnali lépéseket kell tennünk: küzdenünk kell az éghajlatváltozás ellen, csökkentenünk kell fogyasztásunkat azért, hogy a biológiai sokféleség megdöbbentő mértékű csökkenését le tudjuk lassítani, az erdőket, az óceánokat, a vadvilágot és az édesvizeket meg kell óvnunk annak érdekében, hogy a fenntarthatóság útjára lépjünk”

– írta Antal Alexa.