Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Működésképtelen Lázárék rendszere, Brüsszel az összes támogatást felfüggesztheti

Működésképtelen Lázárék rendszere, Brüsszel az összes támogatást felfüggesztheti

Több mint negyvenmilliárd forint uniós támogatásmegvonást villant meg az a levél, amelyet az Európai Bizottság küldött el a múlt héten, értesült a Zoom.hu. miniszterelnökségi forrásból. A tét azonban ennél is sokkal nagyobb.

Az auditorok a 420 milliárd forintos víziközmű-beruházások keretmegállapodásait és az ezekhez kapcsolódó, szintén grandiózus tanácsadói közbeszerzéseket vizsgálták meg aból a szempontból, hogy az eljárások megfelelnek-e az EU irányelveinek, illetve megfelelő-e az irányítási és az ellenőrzési rendszer.

Nem, nem, lényegében nem működik, sorrendben ezeket a válaszokat hozta ki az összesen 439,5 milliárd forint (1,465 milliárd euró) értékű szerződéscsomag vizsgálata.

 

Baráti mélyépítő körök

A 2014–2020-as finanszírozási ciklus legnagyobb infrastruktúratenderéről van szó, a befutók között volt Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége és mélyépítő baráti köre. Hat régióban, egyenként hetvenmilliárdos összberuházásra hirdettek négy-négy nyertest a 2020-ig terjedő időszakra. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az uniós forrásból finanszírozott ivó-, illetve szennyvízberuzásokra más nem kaphat megrendelést az évtized végéig, csak a kiválasztottak.

A megatendert kezdettől annyira aggályosnak tartotta az Európai Bizottság, , hogy már a közbeszerzés meghirdetésekor kérte az eljárás felfüggesztését. A projektenkénti pályáztatást pártolta a helyett, hogy 2020-ig kőbe véssék térségenként a négy nyertest, szűkítve ezzel a versenyt és kizárva a kisebb árbevételű társaságokat. A magyar kormány azonban nem változtatott a konstrukción, inkább felkérte a világ egyik legdrágább ügyvédi irodáját, a DLA Pipert, vívjon meg Brüszellel.

Majdnem mindenkit ki kellett volna zárni

A megatendert menedzselő Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (Nefpi) mind a hat régióra kiírt pályázatból kizárta a cseh hátterű KKEU konzorciumot arra hivatkozva, hogy a kiírásban szereplő mintafeladatban hibázott. A revizorok vették a fáradságot, átvizsgálták valamennyi ajánlatot, és arra jutottak, hogy

a 69 érvényes ajánlatból 62-t ki kellett volna zárni ugyanilyen alapon.

A hat régió 24 nyertese közül négy esetben találták érvényesnek és alkalmasnak az ajánlatot. (Az Észak-Dunántúl régióban a Penta Kft., Délkelet-Magyarországon a He-Do Kft., illetve a Penta Kft., az Észak-Magyarország régióban a He-do Kft. Eszerint a Mészáros és Mészáros Kft.-vel felálló M-E konzorcium is érvénytelen ajánlatot tett.)

Ilyen körülmények között felvetődik a kérdés, hogy az egész keretmegállapodás érvényesnek tekinthető-e, hiszen az érvénytelen ajánlat alapján kötött szerződés semmis. Itt pedig 62 ilyet találtak. A jelentéstervezet ezt a kérdést nem feszegeti, „csak” 25 százalék korrekciót javasol az eddig megkötött szerződésekből, az EB-jelzés után született kontraktusokat pedig egyáltalán nem finanszírozná. A 24.hu július elején 150–200 milliárd forintnyi szerződésről tudott, ennek alapján a büntetés 37,5–50 milliárd forint lenne.

Erősen túlárazták a tanácsadói díjakat

Jóval kisebb összegről van szó, de még durvább szabálytalanságokat leltek a revizorok a Nefpi ötmilliárd forintos közbeszerzési tanácsadói keretmegállapodásánál. Már a kiválasztásnál túlzó feltételeket szabott az állami társaság, például legalább összesen ötszáz közbeszerzési eljárás teljes körű lebonyolítását, illetve ellenőrzését követelte meg a pályázóktól. A szerencsés nyertesek viszont jó pénzt kereshetnek, az auditorok szerint a tanácsadást erősen túlárazták, a díjak köszönő viszonyban sincsenek a piaciakkal. A tanácsadók a 420 milliárdos program konkrét projektjeihez, a közbeszerzések lebonyolításához kellenek, praktikusan ahhoz, hogy a keretmegállapodás résztvevői közül kiválasszák a konkrét beruházások nyerteseit. A beruházás 0,73–0,98 százalékának megfelelő díjért azonban sztenderdizált feladatot kell elvégezniük lényegében a hatszor 70 milliárdos közbeszerzésen alkalmazott algoritmusnak megfelelően. Különösen aránytalan ez az árszabás, ha összevetjük a Nefpi saját közbeszerzési tanácsadójának fizetett díjjal. A Provital Zrt. összesen alig 54,5 millió forintért bonyolította le a 439 milliárdos csomag hat építési és három tanácsadó tenderét. Ez a projektérték 0,007 százaléka. Igaz, ezt a tanácsadói szerződést nem EU-pénzből finanszírozták. Másfajta aránytalanság, hogy a százalékban megadott díjazás miatt a nagyobb értékű projekteken sokkal több lesz a tanácsadói díj. Egy tízmilliárd forintoson például akár 98 millió, egy 300 millióson 2,94 millió, jóllehet a tanácsadói feladat nem különbözik.

Az auditorok ezt teljességgel elfogadhatatlannak tartják, ezért az ötmilliárdos tanácsadói közbeszerzéssel kapcsolatos semmilyen költséget nem akarnak finanszírozni. Ez százszázalékos korrekció.

Magyarország a legrosszabb osztályzatot kapta

A vizsgálat konklúziója a fenti milliárdoknál is súlyosabb. Sem a pályázatokat kiíró Nefpi, sem a főellenőr, a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztálya nem volt képes kiszűrni a súlyos közbeszerzési szabálytalanságokat. A vizsgálat szerint az irányítási és ellenőrzési rendszer „lényegében nem működik”, ezért az EU-ban létező legrosszabb, négyes osztályzatot adtak az auditorok. A legjobb az egyes osztályzat, Magyarország általában kettes fokozatot szokott kapni, ami azt jelenti, hogy a rendszer működik, csupán kisebb javítások szükségesek. A harmadik fokozat a rendszer súlyos hiányosságait,

a négyes pedig a működésképtelenséget jelenti. Utóbbi esetben a teljes uniós finanszírozást felfüggesztheti a Bizottság.

Jelentéstervezetről van szó, azaz még nem tekinthetők verdiktnek a benne foglaltak. Magyarországnak két hónapja van a válaszra, amelyben felhozhatja az ellenérveket. Illetve megfontolhatja, hogy a bizottsági javaslatnak megfelelően új közbeszerzéseket ír ki, nem hetvenmilliárdos tömbökben, hanem projektenként, és új szerződéseket köt. A Zoom.hu kérdéseit a Miniszterelnökség sajtóosztálya azzal hárította el, hogy folyamatban lévő ügyről van szó, és amíg nem zárul le, addig minden eleme bizalmas.