Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Embertelen körülmények a tranzitzónákban

Embertelen körülmények a tranzitzónákban

A Magyar Helsinki Bizottság képviselői a déli határnál jártak, szerintük embertelenek a körülmények: a tranzitzónákban nincsenek tolmácsok, akik például az orvosok és a menekültek között tudnának kapcsolatot tartani, és a hatóságok fogva tartják az embereket – gyerekeket, várandós nőket is – a forróságban. Egy a szervezet által képviselt család férfi tagjának enni sem adnak. Emiatt a szervezet az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely kötelezte a kormányt a szabálysértések megszüntetésére – írja a Hírtv.hu.

„A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ideiglenes intézkedésben arra szólította fel a magyar államot, hogy biztosítson megfelelő elhelyezést a családnak, adjon enni a férfinak, mert hogyha nem kap valaki enni úgy, hogy fogva van tartva, az az embertelen, megalázó bánásmód tilalmába ütközhet.

A magyar bevándorlási hatóság továbbra sem biztosít élelmet, a strasbourgi bíróság ideiglenes intézkedését kétszer kértük már ebben az ügyben, de úgy tűnik, hogy fittyet hánynak erre és az emberiességi normákra”

– mondta Pardavi Márta, a szervezet társelnöke.

A Fidesz szerint Soros áll a háttérben

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint az ítélet politikai nyomásgyakorlás Magyarországra, ami mögött Soros György áll. Hidvéghi Balázs azt mondta:

„Az Európai Bizottság és a Soros-terv támogatói azt szeretnék, hogy ha Magyarország lebontaná a tranzitzónákat, megszüntetné ezt a biztonsági intézkedést.

Mi azonban ragaszkodunk ahhoz, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonsága érdekében megtartsuk, azért is hoztuk létre. Ugye arról van szó, hogy a bevándorlási kérelmek elbírálásáig azok a migránsok, akik ide érkeznek, ne tűnhessenek el a hatóságok látóköréből, ne mozoghassanak szabadon az országban, mielőtt döntés születik az ügyükben. Ez véleményünk szerint teljesen szabályos, és minden demokratikus elvnek megfelelő eljárási mód.”

A Hír TV által megkérdezett nemzetközi jogász szerint ha Magyarország továbbra sem tesz eleget a bírósági ítéletnek, pénzbírságra számíthat, amit kártérítésként a menekülteknek kell fizetni. Lattmann Tamás szerint azonban a politikai következmények súlyosabbak lehetnek: „Az a fajta politikai súly, amely egy tagállamnak az Európa Tanácsnak a keretében nyilvánvalóan jár, csökken. Tehát az államnak a megítélése romlik – és ebbe európai szinten akár az érdekérvényesítő képességet is belevehetjük.”