Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A BKK 1,4 milliót fizet a T-Systemsnek egy animációmódosításért

A BKK 1,4 milliót fizet a T-Systemsnek egy animációmódosításért

A BKK és a T-Systems módosította azt a 2013-as megbízást, amiben 5,6 milliárd forint értékben jegykiadó automaták leszállítására, üzembe helyezésére és üzemeltetésére szerződtek.

A T-Systems összesen 274 820 400 millió forinttal több pénzt kap az eredetileg kialkudottnál.

A módosítás az uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg, egyébként ugyanarról a szerződésről van szó, amibe a közbeszerzési eljárás megkerülésével utólag belepasszírozták az e-jegy-rendszer kifejlesztését és üzemeltetését (erről itt írtunk bővebben).

Animáció 1,4 millióért

Az eredeti szerződés több ponton módosult, ezek egy részéhez nem rendeltek konkrét anyagi vonzatot, másokhoz igen. A legfurcsább tétel szerint

az automaták menürendszerében animációmódosítás történt, aminek fejében a T-Systems 1 439 400 forint többletpénzt kap.

Elképzelni is nehéz, hogy miféle animáció(módosítás) kerülhet 1,4 millió forintba. Kérdéseinket elküldtük a BKK-nak, amint válaszolnak, közzétesszük.

Egyéb tételek a módosításban:

  • Az eredeti szerződés szerint az automaták üzemeltetési költsége havonta és darabonként 119 139 forint volt. Ezt a módosítás 135 401 forintra emeli.
  • A módosítás szerint több telepítési helyszín módosult, ezért a T-Systemsnek jár pluszban 33,7 millió forint.
  • Hibás jegypapírok cseréje miatt a T-Systems kétmillió forintot kap még.

Fegyverrel kell őrizni a jegypapírokat

A módosítás jelentős része amúgy épp a jegypapírokkal foglalkozik, a T-Systemsnek most már sokkal szigorúbban kell kezelnie őket. Például a cég „köteles biztosítani, hogy a kezelés helyszínén és minden mozzanata során csak az arra feljogosított személyek legyenek jelen, és férjenek hozzá a jegypapírokhoz.” Ezenkívül

„a kiszállítást, visszaszállítást vagy bármely egyéb szállítást, Vállalkozó lezárt rakterű, fegyveres biztonsági őrrel biztosított autóval köteles elvégezni,

továbbá ugyanígy a TVM-be [a TVM a jegykiadó automata angol nevének rövidítése] a betöltést és a kivételt is. A szállítójárműveket GPS-nyomkövetővel kell ellátni”.

Ráadásul a BKK kártérítést róhat ki a T-Systemsre, ha utóbbi nem tudja bemutatni a jegypapír-nyilvántartást, vagy ha eltűnnek szelvények, esetleg tekercsek. A kártérítés összesen 150 millió forint lehet (fuvarozás esetén 100) a teljes üzemeltetési időszakban.